Svijet

Švedska: Od COVID-19 preminulo još 89 osoba

U Švedskoj je usljed posljedica zaraze koronavirusom preminulo više od 12.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Švedska - DW

Zavod za javno zdravstvo saopćio je kako je u posljednja 24 sata potvrđeno 3.758 slučajeva zaraze, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 584.674.

U posljednja 24 sata registrovano je 89 smrtnih slučajeva, ukupno 12.115.

List ” Expressen” javio je kako su u staračkim domovima u gradovima Eskilstuni, Katrineholmu i Kramforsu preminule tri osobe.

Generalna direktorica Inspektorata za zdravstvo i njegu u Švedskoj (IVO) Sofia Wallstrom u vezi s ovim slučajem kazala je kako u staračkim domovima nedostaje osoblja te da je dat rok do 15. marta da se ti problemi otklone.

Yngve Gustafson, profesor na Univerzitetu Umea, kritizirao je IVO navodeći kako je mnogo slučajeva gdje su starije osobe zaražene koronavirusom preminule zbog nedobijanja adekvatne njege.

”Zar je bezvrijedan život starijih osoba? Starije osobe koje su ostavljene na smrt i nedostaci u staračkim domovima samo su vrh ledenog brijega. Ima još dio koji nije vidljiv. Vjerujem da je, nažalost, broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima i veći“, dodaje Gustafson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh