Svijet

Iran pogubio bokserskog šampiona

Ujedinjene nacije su osudile egzekuciju Mutairija, koja je izvršena u četvrtak, a aktivisti i porodica kažu da je on bio mučen prije nego što je primoran da prizna da je ubio dvojicu pripadnika Basidž milicije

avat

Iranske vlasti pogubile su bivšeg bokserskog šampiona i poznatog trenera u toj zemlji, Alija Mutairija (30), u Šeiban zatvoru koji se nalazi u Kuzestan provinciji, javlja “Jerusalem post”.

Ujedinjene nacije su osudile egzekuciju Mutairija, koja je izvršena u četvrtak, a aktivisti i porodica kažu da je on bio mučen prije nego što je primoran da prizna da je ubio dvojicu pripadnika Basidž milicije, piše izraelski list.

Portparolka Ujedinjenih nacija je za “Jerusalem post” rekla da UN „snažno osuđuju niz egzekucija, kojih je bilo najmanje 28 od polovine decembra, uključujući i pripadnike manjina“.

Novinska agencija Islamske Republike, je kako prenosi izraelski list, objavila da je kuzestanski pravosudni sistem saopćio da je “Ali Mutairi, teroristički pripadnik Islamske države, napao Basiđz bazu”, kada su nastradala dvojica pripadnika milicije.

Iako pripadnici Basiđz paramilitarne grupe nemaju udio u vlasti, vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamneji ih podržava.Basidž miliciju je inače osnovao Hamneijev prethodnik, Ajatolah Homeini 1979. godine.To nije prvi put da je pogubljen neki sportista u ovoj zemlji, pošto je u septembru 2020. godine na isti način završio i hrvač Navid Afkari.

Afkari je imao 27 godina a bio je šampion Irana u hrvanju. On je osuđen za ubistvo člana osiguranja na antivladinim protestima 2018. godine. Svijet sporta se žalio, ali uzalud.

Afkari je pogubljen, kako je rečeno iz suda, u pokrajini Fars, nakon što je ispoštovana zakonska procedura do kraja, na insistiranje roditelja i porodice žrtve,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh