Svijet

FBI upozorava: U svih 50 američkih država planiraju se protesti naoružanih grupa

Svih 50 američkih država i distrikt Kolumbija u pripravnosti su ovog vikenda zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena, koja će biti održana u srijedu.

protesti , SAD - izbori - AP

Pripadnici Nacionalne garde iz svih djelova zemlje upućeni su u Washington kako bi obeshrabrili bilo kakvo moguće ponavljanje nasilja od 6. januara kada je prilikom upada pristalica Donalda Trumpa u Kongres nastradalo pet osoba. Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da bi u prejestonicama svih 50 država moglo da dođe do marša naoružanih Trumpovih pristalica.

– Protesti naoružanih grupa planiraju se pred svih 50 zgrada državnih parlamenata od 16. do 20. januara – navodi se u FBI-evom dokumentu, prenosi “Faktor“.

Prije nekoliko dana ekspert za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić je za Faktor upravo govorio o mogućim neredima u Americi uoči inaguarcije Bidena

– Vidite, sigurnosne službe i vojska prožete su republikancima, zato ne treba isključiti spekulacije da Trump od 16. do 20. januara priprema stvarni državni udar. Pri tome mislim na preuzimanje vlasti na sve načine u američkim saveznim državama – kazao je Hadžidedić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh