Svijet

Trumpovi pristaše upali u Kongres, upucana jedna žena, Biden se obraća naciji

Pristaše Donalda Trumpa sukobili su se sa snagama sigurnosti i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena. Potpredsjednika Mikea Pencea policija je odvela na sigurnu lokaciju.

Džo Bajden - Nezavisne

Prosvjednici su probili blokadu i upali u Kapitol. Policija je rekla zastupnicima i novinarima da pripreme gas-maske.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” jer nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova. Biden se upravo obraća javnosti.

“Naša demokracija je napadnuta, to još nikada nismo vidjeli u povijesti”.

“Napad na vladavinu prava, na predstavnike narodi. Bit ću potpuno jasan. Scene kaosa u Capitolu ne predstavljaju SAD, ne predstavljaju ono što mi jesmo”.

“Ovo je kaos i mora prestati odmah. Pozivam ovu rulju da se povuče”, rekao je Biden.

“Pozivam Trumpa da izađe na televiziju i održi svoje obećanje”.

U neredima je ozlijeđeno više policajaca, javlja CNN. Na ulice je pozvana Nacionalna garda iz država Virginije i Marylanda kako bi pokušala zavesti red.

Šokantne fotografije iz Capitol Hilla, rulja upala u urede, specijalci s dugim cijevima obuzdali dio Potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

Na Twitteru se oglasio Donald Trump, koji nije osudio kaos koji su stvorili njegovi pristalice. Moli svoje pristaše da ostanu mirni.

“Molim vas, podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, napisao je Trump..Na Twitteru je objavio da Pence “nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” jer nije blokirao verifikaciju glasova.

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola, u kojoj se trenutno održava sjednica Kongresa na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u lockdownu, što znači da nitko ne može izaći ni ući.

Situacija na Capitol Hillu je eskalirala. Zajednička sjednica obaju domova Kongresa je prekinuta nakon što su prosvjednici provalili u zgradu Kongresa.

Na snimkama se vidi kako prosvjednici probijaju privremenu barijeru koja je postavljena uoči današnjih događaja,piše IndexPence poručio Trumpu da nema ovlasti odbaciti glasove elektora
Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao u srijedu da nema ustavne ovlasti jednostrano prihvatiti ili odbiti glasove izbornih elektora, ali je pozdravio napore dijela republikanskih zastupnika da ulože prigovore na navodne nepravilnosti.

Trump je zatražio od svog potpredsjednika da blokira kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora unatoč tome što Pence nema ovlasti za to.

Pence je nakon toga u izjavi objavljenoj prije početka zajedničke sjednice oba doma Kongresa rekao da nema ovlasti učiniti to što Trump od njega traži.

Trump je odmah na Twitteru kritizirao Pencea zbog odbijanja da jednostrano blokira glasove elektora iz nekoliko država koje je Biden osvojio.

“Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što je potrebno za zaštitu naše zemlje i našeg ustava, dati (saveznim) državama priliku da potvrde ispravljeni niz činjenica, a ne lažne i netočne činjenice…”, objavio je Trump na Twitteru.

“SAD zahtijeva istinu!”

U svojoj izjavi Pence je rekao da mu njegova prisega da će podržavati i braniti ustav ne dopušta da “odredi koje glasove treba prebrojati, a koje ne”.

“Kada postoje sporovi o američkim predsjedničkim izborima, prema saveznom zakonu, predstavnici naroda pregledavaju dokaze i demokratskim procesom rješavaju sporove”, rekao je Pence.

Trump: Nikad nećemo odustati
Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da nikada neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima, i to uvjerljivo”, ustvrdio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh