Svijet

Novinarka koja je otkrila istinu o koroni u Wuhanu osuđena na četiri godine zatvora

Nezavisnu kinesku novinarku koja je iz Wuhana izvještavala u jeku početnog izbijanja koronavirusa šangajski sud osudio je na četiri godine zatvora, rekao je njen advokat u ponedjeljak.

Zhang Zhan - Faktor

Zhang Zhan (37) proglašena je krivom za “izazivanje svađa i izazivanje nevolja”, rekao je jedan od njenih advokata Zhang Keke, koji je prisustvovao njenom saslušanju. Kineska vlada ovo krivično djelo obično koristi za ciljanje neistomišljenika i aktivista za ljudska prava.

Zhang Zhan je početkom februara otputovala u centralni kineski grad kako bi izvijestila o pandemiji i kasnijim pokušajima da je zaustave, baš kad su vlasti počele zaustavljati državne i privatne kineske medije.

Više od tri mjeseca dokumentirala je isječke života u “zatvoru u Wuhanu” i surove stvarnosti s kojom se suočavaju njegovi stanovnici, od prepunih bolnica do praznih trgovina. Svoja zapažanja, fotografije i videozapise postavila je na Wechat, Twitter i YouTube – od kojih su posljednja dva blokirana u Kini, prenosi “Faktor“.

Njene objave naglo su se zaustavile sredinom maja, a kasnije je otkriveno da ju je policija zadržala i vratila u Šangaj, grad udaljen više od 640 kilometara od mjesta u kojem je živjela.

U svojoj optužnici tužiocisu je optužili da je “objavljivala velike količine lažnih informacija” i primala intervjue od inostranih medija, uključujući Radio Free Asia i Epoch Times, kako bi “zlonamjerno uzburkala situaciju u epidemiji u Wuhanu”.

Zhang je prva građanska novinarka za koju je poznato da je osuđena zbog svoje uloge u izvještavanju o pandemiji koronavirusa, objavio je CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh