Svijet

EU postepeno ukida zabrane putovanja za sedam država

Države članice savetovale su otvaranje granica s Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Ruandom, Singaputom, Južnom Korejom i Tajlandom

Zemlje Evropske unije koje su zatvorile svoje granice još u martu zbog koronavirusa izmenile su spisak zemalja za koje zabrane putovanja više ne važe, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropsko veće je izdalo konačnu verziju spiska zemalja “za koje je preporučeno” da se ukinu zabrane putovanja, a koji je poslednji put izmenjena 22. oktobra.

Prema spisku, granice koje su bile zatvorene u martu kao deo borbe protiv koronavirusa, postepeno će biti otvorene za Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju i Tajland.

Granice će takođe biti otvorene za Kinu ukoliko zemlje EU svojim građanima daju dozvole za putovanje.

Zabrana putovanja i dalje važi za ostale zemlje, koje se ne nalaze na spisku.

Međutim, spisak će biti prepravljan u skladu sa situacijom u vezi sa COVID-19.

U tom slučaju, zabrana putovanja biće i prema Ujedinjenom Kraljevstvu, koje nije na spisku, jer je izašlo iz Evropske unije.

U martu, EU je uvela zabrane na svako putovanje koje nije nužno za 27 država članica, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, koji su deo zone Šengena, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Spisak nije obavezujući za države članice.

Pandemija koronavirusa odnela je više od 1,65 miliona života u 191 zemlji i regionu otkako se virus pojavio u Kini krajem prošle godine.

Više od 74,8 miliona slučajeva je registrovano širom sveta, do sada je oporavljeno više od 42,2 miliona pacijenata, pokazali su podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Sjedinjene Američke Države, Indija i Brazil ostaju najgore pogođene zemlje po broju zaraženih, a Evropa se nalazi u jeku drugog talasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh