Svijet

U potpunosti odobrena Pfizerova vakcina u SAD-u, već sutra počinje vakcinacija

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Robert Redfield je prihvatio preporuku Savjetodavnog odobra za imunizaciju (ACIP) da se odobri korištenje vakcine protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Pfizer i BionTech.

Pfizer - Reuters

Odluka se odnosi na osobe starije od 16 godina. Ovo znači da vakcinacija u Sjedinjenim Američkim Državama može početi. Preporuku za odobrenje ACIP je dao jučer, a dan ranije je saglasnost za upotrebu dala Agencija za hranu i lijekove (FDA).

FDA je dala posebno odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, ali je nedostajalo ovo potpuno odobrenje.

U međuvremenu, danas je počela isporuka vakcina ovoj državi. Vakcinacija bi trebala početi sutra u jutarnjim satima, prenosi CNN.

Osim SAD-a, Pfizerova i BioNTechova vakcina je odobrena u još nekoliko država. Prva na svijetu je to učinila Velika Britanija, a onda i Kanada, Bahrein i Saudijska Arabija. SAD su najmnogoljudnija zemlja do sada koja je dala odobrenje za upotrebu ove vakcine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh