Svijet

90-godišnja žena prva osoba na svijetu koja je primila Pfizerovu vakcinu

Devedesetogodišnja žena iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu koja je dobila cjepivo Pfizer-BioNTech protiv covida-19, što je označilo početak masovnog cijepljenja u Velikoj Britaniji.

Margaret Keenan - Uniland

Margaret Keenan rekla je da se osjećala privilegirano što je prva primila cjepivo, javlja BBC.

Ona je, dakle, prva osoba na svijetu koja je cjepivo koje su proizveli Pfizer i BioNTech primila izvan probnih uvjeta u laboratoriju.

Podsjetimo, Velika Britanija u utorak kreće s uvođenjem cjepiva protiv covida-19, koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech, kao prva zapadna zemlja koja kreće s cijepljenjem svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom.

Britanija je od Pfizera naručila 40 milijuna doza cjepiva, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 milijuna, s obzirom da je potrebno cjepivo dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Cjepivo treba biti prevoženo i pohranjeno na temperaturi od najmanje minus 70 stupnjeva Celzijevih.

Dvije tvrtke su razvile specijalno dizajnirane spremnike, u kojima se kontrolira temperatura, i u kojima se željena temperatura može održati deset dana bez otvaranja. Spremnici se mogu koristiti za pohranu cjepiva, uz održavanje željene temperature, još daljnjih 30 dana.

Jednom odmrznuta bočica s cjepivom može se držati do pet dana na temperaturi hladnjaka (2-8 stupnjeva), prenosi “N1“.

Tržište Velike Britanije opskrbljivat će Pfeizerovo proizvodno mjesto u Puursu, u Belgiji, jedno od najvećih Pfeizerovih proizvodnih središta s preko 2.600 zaposlenika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh