Svijet

Bidenove i Trumpove pristalice na ulicama SAD-a: Raspoređena i Nacionalna garda

Pristalice republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena održali su proteste u Philadelphiji u saveznoj državi Pennsylvaniji, gdje i dalje traje brojanje glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Bidenove i Trumpove pristalice na ulicama SAD-a - Twitter

Američki predsjednički izbori se bliže raspletu, a u vrlo tijesnoj utrci Biden je sve bliže pobjedi nad aktuelnim predsjednikom Trumpom.

Dok se iščekuju rezultati na ulicama Philadelphije održani su protesti pristalica predsjedničkih kandidata koje je osiguravao veliki broj policajaca ali i pripadnika Nacionalne garde kako bi spriječili eventualne nerede koji su najavljivani prethodnih dana.

Trumpove pristalice su nosile transparente na kojima je pisalo “Trump-Pence” i “Stop krađi glasova”, dok su Bidenove pristalice držali transparente s porukama “Svi glasovi moraju biti prebrojani” i “Gubite se Donald Trump-Mike Pence”.

Još uvijek traje brojanje glasova u šest saveznih država, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Georgiji, Arizoni, Nevadi i Alaski koje daju ukupno 71 elektora.

Biden je u petak napravio veliki preokret u Pennsylvaniji, koja broji 20 elektorskih glasova, te prešao u vodstvo od 0,1 posto, a još se čeka brojanje više od 175.000 glasova. Prema izbornim zakonima, u državama u kojima je razlika manja od 0,5 posto, glasovi se moraju ponovo prebrojati.

U Georgiji, koja broji 16 elektora, Biden je u petak preuzeo prednost nad Trumpom za više od 1.500 glasova. Ipak, državni sekretar Brad Raffensperger je izjavio da će se u toj državi ponovo brojati glasovi zbog vrlo male razlike između dva kandidata.

U Nevadi, koja je postala ključna država i koja daje šest elektora, brojanje glasova će trajati još nekoliko dana. U toj državi u kojoj je do sada izbrojano 1,2 miliona glasova, Biden je u prednosti s oko 20.000 glasova nad svojim rivalom.

U Sjevernoj Karolini, koja daje 15 elektora, Trump je u vodstvu od 76.000 glasova, a u toj državi se treba prebrojati još preko 100.000 glasova.

U Arizoni, koja daje 11 elektora, Biden vodi sa blizu 40.000 glasova, ali i dalje traje brojanje glasova koji bi u konačnici mogli promijeniti konačni rezultat.

Trump je u prednosti na Aljasci, ali s obzirom na činjenicu da broji svega tri elektora ne očekuje se da će imati veći utjecaj na rezultate kao druge savezne države.

Prema neslužbenim rezultatima, Biden je do sada sakupio 253 elektorska glasa, dok Trump na svom kontu ima 214 elektora. Za ulazak u Bijelu kuću kandidatima je potrebno minimalno 270 elektora.

Trump se danas obratio javnosti saopćenjem u kojem je naveo da će nastaviti borbu za “pravilno brojanje glasova”.

“Ovdje se radi o integritetu našeg izbornog procesa. Od početka smo isticali da se moraju prebrojati svi legalni listići, a da se ilegalni ne smiju brojati. Demokrate su na samom početku prekršili ovo pravilo”, rekao je Trump.

Također, republikanci su u Michiganu zatražili ročište na kojem će od suda zahtijevati da se pažljivo pregledaju svi glasovi pristigli poštom.

S druge strane, iz Bidenovog izbornog štaba su kazali da će se njihov kandidat večeras oko 20 sati, ili dva sata iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, obratiti javnosti, a neki američki mediji tvrde da bi mogao održati i pobjednički govor.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh