Svijet

Amerikanci biraju predsjednika, Biden prema anketama vodi u šest odlučujućih država

SAD 3. novembra bira predsjednika. Bit će to ili bivši potpredsjednik SAD-a, Joe Biden, ili trenutni predsjednik SAD-a, Donald Trump.

index

Valja napomenuti kako Trump i Biden nisu jedini službeni kandidati pa će tako Amerikanci moći glasati i za Jo Jorgensen, kandidatkinju Libertarijanske stranke, Howieja Hawkinsa, kandidata Zelene stranke, i još sedam drugih kandidata, ovisno o saveznoj državi u kojoj glasaju – uključujući repera Kanyea Westa.No, u isto vrijeme su Biden i Trump jedini s realnim šansama za osvajanje izbora.

Posljednji dan kampanje
SAD nema institut izborne šutnje pa je ponedjeljak tako bio zadnji dan kampanje u SAD-u. Joe Biden održao je dva skupa u dvije države, dok ih je Trump održao čak pet.

Donald Trump je danas bio u Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu ii Michiganu u kojima je održao pet skupova.

Biden je pak danas održao skup u Pennsylvaniji i Ohiju.

Poznati uz kandidate u zadnjem danu kampanje
Kandidati su u posljednjem danu izvlačili zadnje aseve iz rukava kako bi privukli glasače, pa su posegnuli i za poznatim osobama koje ih podržavaju.

Tako je na jednom skupu za Bidena govorio bivši predsjednik SAD-a iz redova Demokrata, Barack Obama.

Osim toga, uz Bidena je na skupu u Pittsburghu bil ai Lady Gaga, dok je njegovu kandidatkinju za potpredsjednicu, Kamalu Harris, podržao pjevač John Legend.

Trumpa je pak podržao kolega političar i pristaša njegove politike, Nigel Farage, osnivač stranke Ukip, koja se zalagala za Brexit. Trump opisao Bidena kao nekoga tko mrzi Amerikance
“Ovi izbori svode se na jednostavan izbor: želite li da vama vlada arogantna, korumpirana, bezobzirna i sebična politička klasa ili želite da vlada sam američki narod”, upitao je Trump gomilu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

Trump je opisao Bidena kao “karijernog političara koji mrzi Amerikance”, a sebe nazvao “autsajderom” koji će ih “braniti kao nitko prije”.

Trump se često naziva političkim autsajderom iako je u Bijeloj kući zadnje četiri godine.Biden rekao da je Trump slab
Bivši potpredsjednik i demokratski predsjednički kandidat nazvao je Trumpa slabim i nesposobnim za predsjedničku funkciju.

“Predsjednik se voli predstavljati kao žilav tip, macho muškarac”, rekao je Biden i dodao da su se Trumpovu govoru u UN-u smijali svjetski lideri.

“Donald Trump nije snažan, on je slab. To je predsjednik koji ne samo da ne razumije žrtvu, već ne razumije ni hrabrost”, dodao je demokrat.

Biden je ponovio svoje planove za jačanje srednje klase, uključujući radničke sindikate te zaštitu pristupa zdravstvenoj skrbi i socijalnoj sigurnosti.

Trump je manje od 24 sata od izbornog dana pozvao birače u nekim ključnim državama da prijevremeno glasaju.,piše Index
“Dokle god sam na dužnosti, NEBRASKA, MICHIGAN, MINNESOTA i OHIO će rasti sve veći i bolji nego ikad prije! Birališta za rano glasanje zatvaraju se danas u ovim velikim državama i mi vas trebamo da izađete i glasate! Zajedno ćemo PONOVNO UČINITI AMERIKU VELIKOM”, tvitao je Trump u ponedjeljak ujutro.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh