Svijet

Kina testirala cijeli grad poslije šest novih slučajeva Covida-19

Kina od danas sprovodi masovnu kampanju testiranja za korona virus u gradu Qingdao od devet miliona stanovnika posle zabilježenih šest novozaraženih Covidom-19, javile su zdravstvene vlasti.

Opasnost od novog virusa iz Kine - BHRT.ba

Kina gdje se novi korona virus pojavio krajem 2019. godine je već više mjeseci zaustavila epidemiju na svom tlu zahvaljujući strogim kontrolama, opštem nošenju maske, mjerama izolacije i primjeni metode trasiranja konakata.

Na nacionalnom nivou samo nekoliko zaraženih se bilježi dnevno, a skoro svi su Kinezi koji dolaze iz inostranstva i koji se stavljaju u karantin odmah po dolasku.

Međutim juče je u istočnom gradu Ćingdau otkriveno šest slučajeva zaraze lokalnog porijekla što je izazvalo strah od ponovnog širenja epidemije.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima svi zaraženi su izgleda povezani sa bolnicom u gradu gdje se liječe pacijenti od Covida-19. Ali za sada se ne zna žarište infekcije.

Otkrivanje slučajeva dovelo je do velikog testiranja oko 143.000 osoba u nastojanju da se identifikuju kontakti, prenosi “N1“.

Gradske vlasti najavile su masovnu kampanju testiranja u šest kvartova Ćingdaoa, u naredna tri dana i testiranje cijelog grada za pet dana. Vlasti nisu precizirale koliko ljudi će tačno biti testirano.

Primorski grad Ćingdao poznat je u svijetu po svom čuvenom pivu Tsingtao, prema staroj transkripciji naziva grada. Svake godine brojni turisti dolaze u grad povodom festivala piva, najveće manifestacije tog tipa u Kini.

Tako u zemlji gdje su suzbijeni slučajevi Covida-19 ljubitelji piva okupili su se u avgustu u tom gradu za festival i pili bez maski.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh