Svijet

SAD obnovio sankcije protiv Irana

Američka administracija objavila je da je obnovila sankcije koje je ukinulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) u okviru nuklearnog sporazuma s Iranom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Michael Pompeo - Fena

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je pisanu izjavu u vezi s novim sankcijama uvedenim Teheranu.

Navodeći kako Iran ne ispunjava obaveze u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), Pompeo je istakao kako su “ovakvi ustupci jačali režime kroz historiju“.

Iz tog razloga, naglasio je Pompeo, SAD je odlučio od danas reaktivirali sankcije koje je VSUN poništio i da će primijeniti sve sankcije u rezolucijama Vijeća sigurnosti 1696., 1737., 1747., 1803., 1835. i 1929.

Slab učinak Irana u ispunjavanju obaveza navedenih u JCPOA-i te činjenica da Vijeće sigurnosti nije produžilo sankcije na oružje nametnute Iranu i koje su na snazi ​​već 13 godina, natjerali su SAD da donese ovu odluku. Nerad Vijeća sigurnosti otvorio bi Iranu put da 18. oktobra kupi konvencionalno oružje. SAD je poduzeo potrebne korake da se to ne dogodi“, naveo je Pompeo.

Šef State Departmenta je također pozvao sve zemlje UN-a da se pridržavaju novih odluka o sankcijama te izjavio da uz embargo na oružje uključuje i zabranu iranskih aktivnosti poput obogaćivanja i prerade uranija te obustavu ispitivanja balističkih projektila, razvoja ili prenosa srodnih tehnologija.

Upozorio je da će SAD, ako se zemlje UN-a toga ne budu pridržavale i sarađivale s Iranom u navedenim pitanjima, također uvesti sankcije tim zemljama.

Ponovno provođenje sankcija odnosi se na međunarodni mir i sigurnost. Nuklearni sporazum iz 2015. nije potaknuo Iran da se pridruži međunarodnoj zajednici kako je obećano. Umjesto toga, mule su iskoristili svoje bogatstvo za povećanje smrti i razaranja u Jemenu, Iraku, Libanonu i Siriji, što je bio predvidljiv rezultat“, tvrdi Pompeo.

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

Iran je u julu 2019. saopćio da se neće pridržavati određenih stavki iz sporazuma, da bi 5. januara 2020. vlasti saopćile kako se zemlja neće pridržavati nikakvih ograničenja kada je u pitanju obogaćivanje urana, skladištenje obogaćenog urana te istraživanje i razvoj nuklearnog programa.

Iranske vlasti su ranije izrazile spremnost povratku sporazumu u slučaju ukidanja sankcija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh