Svijet

Rama: Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope

Sigurno vjerujem da u grčko-turskom odnosu postoji potencijal za odnos koji će biti koristan i za Evropu. Jer, Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope, a Grčka je ključna zemlja za granice Evrope, rekao je premijer Albanije Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama smatra kako je Turska ključna zemlja za sigurnost Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Rama je govorio na konferenciji u Atini, koju je uz podršku grčkih vlasti organizirao list ”The Economist”.

Rama je tom prilikom govorio o odnosima između Grčke i Turske, budućnosti Zapadnog Balkana, borbi protiv novog tipa koronavirusa, odnosima između Albanije i Grčke, te evropskoj perspektivi regiona.

Premijer Albanije rekao je kako je njegova zemlja strateški partner s Grčkom i Turskom, ”ali da ne osjeća kako da je Albanija između dvije vatre”.

Govorio je i odnosima Turske i Grčke te ulozi tih odnosa kada je riječ o Evropi.

”Sigurno vjerujem da u grčko-turskom odnosu postoji potencijal za odnos koji će biti koristan i za Evropu. Jer, Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope, a Grčka je ključna zemlja za granice Evrope. Bez sumnje mogu reći da turski predsjednik nije čovjek ili političar protiv Grčke, a prošlost nam je nesumnjivo pokazala da kada postoji volja postoji i rješenje. Dijalog, dijalog, dijalog. Istinski dijalog, bez prepuštanja drugih, bez uplitanja drugih. Ništa nije lagano, ali zasigurno da je moguće da konstruktivni grčko-turski odnosi mogu biti dodatna vrijednost za cijelu Evropu i u potpunosti sam siguran u to”, rekao je Rama.

Osvrnuo se i na perspektivu Zapadnog Balkana te rekao kako nema druge alternative i da je jedina alternativa biti dio Evropske unije (EU).

Govorio je i o sporazumu o pitanju imena koji su postigli Sjeverna Makedonija i Grčka te kazao kako je to historijski čin i lekcija svima.

Osvrnuvši se na otvorena pitanja između Albanije i Grčke, Rama je kazao kako podržava ideju da, kada je pitanje o pomorskim zonama, o rješenju razgovaraju i uz prijateljsku pomoć treće strane ili posredovanju međunarodnih sudova.

”To može biti pravedno i objektivno“, rekao je Rama.

Iako su u aprilu 2018. zvanično pokrenuti pregovori o razgraničenju pomorskih zona između Albanije i Grčke, strane još uvijek nisu postigle konačni dogovor.

Rama se tokom posjete Atini sastao i s grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh