Svijet

Mike Pompeo doputovao u nenajavljenu posjetu Omanu

Šef američke diplomacije Pompeo je u okviru višednevne turneje posjetio Izrael, Sudan, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, a danas je stigao i u nenajavljenu posjetu u Oman

Američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio je danas zaljevsku zemlju Oman i sastao se sa sultanom Haithamom bin Tariqom al-Saidom, prenosi Anadolija.

Pompeo je u okviru višednevne turneje posjetio Izrael, Sudan, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, a danas je stigao i u nenajavljenu posjetu u Oman.

Omanska novinska agencija (ONA) javlja da je omanski sultan Al-Said u Muscatu primio Pompea i da su razgovarali o nizu tema koje predstavljaju zajedničke interese dvije zemlje.

“Radujem se ovakvim razgovorima s naporima za izgradnju jedinstva unutar Vijeća zaljevskih zemalja i kreiranja momentuma za pravljenje iskoraka u pravcu izgradnje regionalnog mira i prosperiteta“, poručio je Pompeo na Twitteru.

Ovo je prva Pompeova posjeta regiji nakon nedavnog postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh