Svijet

SAD najavio Vijeću sigurnosti UN da će koristiti mehanizam za povrat sankcija Iranu

Pompeo je objavio na Twitteru fotografiju na kojoj se može vidjetu kako predaje pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Dianu Triansyah Djaniju, odnosno službeno obavještava Vijeće o ovoj akciji

Sjedinjene Američke Države (SAD) službeno su pokrenule postupak ponovne primjene sankcija UN-a protiv Irana ukinutih kao dio teheranskog nuklearnog sporazuma 2015. sa svjetskim silama, izjavio je u četvrtak državni tajnik Mike Pompeo, javlja Anadolu Agency (AA).

Pompeo je objavio na Twitteru fotografiju na kojoj se može vidjetu kako predaje pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Dianu Triansyah Djaniju, odnosno službeno obavještava Vijeće o ovoj akciji.
Pompeo je u pismu UNSC-u naglasio da Iran nije uspio ispuniti uvjete nuklearnog sporazuma i naglasio da sankcije koje su ukinute protiv Irana trebaju biti vraćene.

Sudionici sporazuma osporavaju američku spremnost da pokrene mehanizam povrata sankcija zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano napusti sporazum u maju 2018. godine.
S pismom koje je poslao Pompeo započinje 30-dnevno odbrojavanje za vraćanje sankcija Iranu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh