Svijet

Gejts: Koronavirus će proći do kraja 2021., ali milioni će umrijeti

Većina tih smrti, rekao je, prouzročit će ne sam virus, već nespremnost zdravstvenih sistema i ekonomije da se izbore s posljedicama pandemije.

Bill Gates - Targetprocess.com

Milioni će još umrijet će prije nego što se završi pandemija COVIDA-19, poručio jeBil Gejts (Bill Gates), suosnivač Microsofta i jednan od najvećih svjetskih filantropa, u intervjuu sa Zanny Minton Beddoes, glavnom urednicom uglednog britanskog “The Economista”. Većina tih smrti, rekao je, prouzročit će ne sam virus, već nespremnost zdravstvenih sistema i ekonomije da se izbore s posljedicama pandemije.

Gejts se požalio na politizaciju reakcije na virus u Americi i širenje teorija zavjere, što je, tvrdi, usporilo napore za suzbijanje širenja bolesti. No, srednjoročno je ponudio razloge za nadu, predviđajući da će do kraja 2021. razmjerno učinkovita vakcina biti u masovnoj proizvodnji, a dovoljno će velik dio svjetskog stanovništva biti imuniziran da se zaustavi dalje širenje pandemije, prenosi “Avaz”.

“Fondacija Gates” centralna je tačka globalnog saveza koji pokušava iskorijeniti polio vakcinisanjem svih i olakšati teret malarije i pronaći vakcinu protiv nje. Prošlo je nekoliko godina od kada je upozorio da je nova bolest koja uzrokuje globalnu pandemiju pitanje ne da li, nego kada, i pozvao svijet da ulaže u izraživanje vakcina. Fondacija Billa Gatesa je već obećala više od 350 miliona dolara za suzbijanje pandemije Covida-19, od kojih je većina usredotočena na smanjenje utjecaja virusa na svijet u razvoju.

U svijetu se razvija više od 150 vakcina, a šest ih je u završnim, velikim kliničkim ispitivanjima. Bil Gejts je već donirao stotine miliona za tu svrhu. On je spreman donirati puno više. No novac od privatnih zaklada ima ograničenja – smatra da vlade moraju preuzeti vodstvo, i to zato što će se njihova distribucija zdravstvene mreže morati koristiti za distribuciju vakcin, kako bi se stekla javnu podrška i povjerenje u vakcine. Do sada su države obećale samo 10 milijardi dolara za globalne napore za proizvodnju i distribuciju cjepiva. To Gates smatra da nije dovoljno, prenosi “The Economist”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh