Politika

Michelle Obama: Moramo glasati za Joe Bidena, kao da naši životi ovise o tome

Demokratska nacionalna konvencija tokom koje će bivši američki potpredsjednik Joe Biden i senatorka Kamala Harris i zvanično prihvatiti kandidature na izborima u Sjedinjenim Državama u novembru otvorena je u državi Wisconsin sa nizom virutalnih govora. Zbog pandemije, konvencija se u velikoj mjeri održava online.

Govori koje će održati Biden i njegova partnerica u kampanji i kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a, Kamala Harris kao i drugi visokopozicionirani članovi Demokratske partije biće emitovani putem medija tokom konvencije.

U noći otvaranja konvencije govorili su senator Bernie Sanders i bivša prva dama Michelle Obama, kao i guverner države New York Andrew Cuomo i republikanac John Kasich.

Bivša prva dama SAD-a Michelle Obama pozvala je u svom govoru Amerikance da glasaju za Joe Bidena, bivšeg potpredsjednika i demokratskog kandidata za predsjedničku poziciju, piše Reuters.

Ona je također iskoristila govor kako bi kritikovala aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Michelle Obama navela je da je Trump imao dovoljno vremena da “dokaže da može obavljati posao” ali da nije uspio prepoznati momenat u zemlji koja je odmakla u pandemiji, ekonomskom nemaru i rasnoj nepravdi.

“Kad god pogledamo u ovu Bijelu kuću u potrazi za nekim liderstvom ili utjehom ili bilo kakvim prividom stabilnosti, umjesto toga dobijemo haos, podjele i potpuni manjak empatije”, rekla je Obama, nazvavši Trumpa “pogrešnim predsjednikom” SAD-a.

“On jednostavno ne može biti ono što mi trebamo od njega da bude”, dodala je. “Ako imamo imalo nade da okončamo ovaj haos, onda moramo glasati za Joe Bidena, kao da naši životi ovise o tome.”

Konvencija je otvorena usred rasprostranjene zabrinutosti zbog sigurnosti glasanja u novembru zbog pandemije. Demokrate pozivaju na glasanje putem pošte kao sigurnu alternativu, dok je američki predsjednik bez dokaza proglasio da je ovaj sistem glasanja sklon prevarama.

Tokom prvog od četiri dana konvencije, Obami su se govorima pridružili bivši predsjednički kandidat senator Bernie Sanders, kao i republikanac John Kasich.

“Joe Biden će okončati mržnju i podjelu koju je Trump stvorio”, rekao je Sanders.

Pandemija je prisilila demokrate da u velikoj mjeri eliminišu skup uživo planiran u Milwaukeeu u državi Wisconsin, te su umjesto toga započeli ovogodišnje predstavljanje kandidata sa online govorima i događajima širom zemlje.

Prvog dana konvencije naglašen je i poziv rješavanje široko rasprostranjenog rasizma i policijske brutalnosti u svjetlu protesta koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georga Floyda kojemu je policajac klečao na vratu gotovo devet minuta u Minnesoti.

Govoreći iz Hustona, Floydov brat Philonise Floyd pozvao je na minutu šutnje i počast svim ostalim Afroamerikanskim žrtvama policijskog nasilja.

“Na nama je da nastavimo borbu za pravdom. Naši postupci bit će njihova zaostavština”, rekao je Floyd.

Joe Biden, demokratski predsjednički kandidat predvodi aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u nacionalnim istraživanjima u susret konvencijama koje će biti održane u naredne dvije sedmice.

Kamala Harris, 55-godišnja kandidatkinja za potpredsjednicu ući će u istoriju SAD-a kao prva Amerikanka azijskog porjekla formalno nominovana za tu funkciju 19. avgusta. Bidenova formalna nominacija biće najavljena dan kasnije.

Kamala Haris: Zvezda u usponu od koje zaziru i Tramp i levica
Bivši potpredsjednik, 77-godišnji Biden će se obratiti naciji iz svojeg doma u Delawareu, govoriće o “njegovoj viziji za ujedinjenje Amerike kako bi se izašlo iz konstantnog haosa i krize”, kako se navodi iz Demokratske partije.

Među onima koji će se pojaviti na konvenciji biće i bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton, bivša Bidenova suparnica, senatorka Elizabeth Warren, a nastupiće i muzičke zvijezde Billie Eilish i John Legend.

Republikanci će održati svoju konvenciju od 24-27. avgusta kada će se Trump zvanično nominovati za drugi predsjednički mandat, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh