Svijet

Vijeće sigurnosti UN-a Iranu nije produžilo embargo na trgovinu oružjem

Vijeće sigurnosti je tako, prvi put nakon deset godina, u potpunosti otvorilo put prodaje i kupovine konvencionalnog oružja za državu koja je među vodećim u svijetu u podršci terorizmu, poručio je šef američke diplomacije Pompeo.

Vijeće sigurnosti UN

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) Mike Pompeo saopćio je da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odbacilo nacrt odluke o produženju sankcija Iranu na trgovinu oružjem, javlja Anadolu Agncy (AA).

Pompeo je kasno sinoć poručio da je osnovna zadaća Vijeća sigurnosti da uspostavlja međunarodni mir i sigurnost, a da je posljednjom odlukom o Iranu propustilo izvršiti jednu od najvažnijih misija te zadaće.

“Vijeće sigurnosti je tako, prvi put nakon deset godina, u potpunosti otvorilo put prodaje i kupovine konvencionalnog oružja za državu koja je među vodećim u svijetu u podršci terorizmu. Neoprostivo je što se Vijeće sigurnosti ne ponaša odlučno u zaštiti međunarodnog mira i sigurnosti”, poručio je Pompeo.

Ističući kako se Vijeće sigurnosti oglušilo na apele brojnih bliskoistočnih zemalja koje su u opasnosti zbog iranskih aktivnosti, Pompeo je kazao da su te zemlje svjesne da će biti u još većoj opasnosti ako se Iranu ne produži embargo na trgovinu oružjem.

“Međutim, Vijeće sigurnosti UN-a je zanemarilo te činjenice. SAD nikada neće odustati od zahtjeva koje njegovi bliskoistočni prijatelji dostavljaju Vijeću sigurnosti. Radit ćemo na tome da teokratski teroristički režim ne dobije slobodu da trguje oružjem i prijeti Evropi, Bliskom istoku i drugim regijama”, poručio je Pompeo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh