Svijet

Svjetska zdravstvena organizacija: Postepeno ukidati ograničenja putovanja, odrediti prioritete

Zemlju trebaju da za sebe napravi analizu troškova i koristi i odluči o svojim prioritetima

Avion, slijetanje - Twitter

Zemlje trebaju postepeno ukidati mjere ograničenja međunarodnih putovanja prema procjeni rizika i moraju dati prioritet osnovnim putovanjima za hitne potrebe, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je preporučio da priritet bude dat važnim putovanjima zbog hitnih slučajeva, humanitarnih akcija, putovanja važnog osoblja i povratka u zemlju.

Izbijanje novih slučajeva infekcije koronavirusom u mnogim dijelovima svijeta prisilio je brojne zemlje da ponovno uvedu neke putne restrikcije.

Sada pozvaju svaku pojedinu zemlju da za sebe napravi analizu troškova i koristi i odluči o svojim prioritetima, prije nego obnovi međunarodna putovanja.

U najnovijem uputstvu za putovanja Svjetska zdravstvena organizacija navodi da zemlje moraju uzeti u obzir lokalne epidemiološke i obrasce širenja zaraze, nacionalno zdravlje i mjere koje su već na snazi.

– O tome treba li zemlja da uvede karantin za sve putnike koji od nekuda dolaze to mora da odluči nakon procjene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti zaraze – navodi WHO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh