Svijet

Rapidno raste broj zaraženih koronom u SAD-u, na Floridi rekordno povećanje umrlih

BROJ registriranih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama u četvrtak je prešao četiri miliona i ukazao na ubrzano širenje zaraze od prvog slučaja zabilježenog 21. januara, po podacima agencije Reuters.

Donald Trump - BHRT.ba

SAD-u je bilo potrebno 98 dana da dođe do prvih milijun slučajeva zaraze, a samo 16 od tri do četiri milijuna, po Reutersovim podacima. Broj novih slučajeva covida-19 prosječno raste za 2600 po satu, što je najviša stopa u svijetu.

Širenje zaraze iz epicentra New Yorka

Budući da se pandemija raširila po zemlji, iz epicentra u New Yorku na jug i zapad SAD-a, savezni, državni i lokalni dužnosnici spore se kako je suzbiti, uključujući i pitanje kako i kada ublažiti društvena i gospodarska ograničenja uvedena kako bi se obuzdalo širenje zaraze, prenosi “Index”.

Pitanje nošenja maski, uobičajena praksa u svijetu koju preporučuju i sami zdravstveni stručnjaci savezne vlade, izrazito se politiziralo te mu se posebice opiru neki republikanski guverneri teško pogođenih država.

Predsjednik Donald Trump, koji se uoči izbora suočava s padom popularnosti u anketama zbog upravljanja krizom, dugo se opirao nošenju maske, ali je ovoga tjedna potaknuo Amerikance da ih nose.

Gradonačelnik Miamija Francis Suarez u četvrtak je, istaknuvši poboljšanje u tom gradu, rekao da su stanje promijenila stroga epidemiološka gradska pravila.

“Napori koje smo poduzeli na poboljšanju stanja, uključujući i pravilo o maskama u javnosti, daju rezultate”, rekao je televiziji CNN.

Pitanje otvaranja škola u kolovozu

Druga točka sporenja među strankama je pitanje treba li škole potpuno otvoriti u kolovozu, bez obzira na zabrinutosti da bi to moglo dovesti do naglog širenja zaraze.

Trump je zaprijetio uskraćivanjem saveznog financiranja školama koje se neće otvoriti, ali je na konferenciji za medije u srijedu rekao da je konačna odluka na guvernerima saveznih država.

Bijela kuća je rekla da će o tom pitanju još razgovarati u četvrtak popodne.

Na Floridi rekordno povećanje umrlih

Florida je izvijestila o nova 173 smrtna slučaja, što je rekordno dnevno povećanje, po zdravstvenim vlastima te države.

U srijedu se broj mrtvih od covida-19 u SAD-u drugi dan zaredom povećao za više 1100, a rekordna dnevna povećanja smrtnih slučajeva zabilježili su Alabama, Kalifornija, Nevada i Teksas.

Dnevni broj smrtnih slučajeva još je uvijek znatno ispod razina iz travnja kada je od covida-19 prosječno umiralo oko 2000 ljudi dnevno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh