Svijet

Objavljen snimak još jednog kobnog hapšenja u Americi

Snimak hapšenja Afroamerikanca prošle godine u Oklahoma Sitiju objavljen je u američkim medijima i na njemu se čuje kako uhapšeni Derik Skot govori da ne može da diše, na šta mu policajac odgovara da ga nije briga. Skot je potom umro u bolnici, javlja “NBC njuz”.

No image - Haber.ba

Snimak je nastao 20. maja prošle godine, a ove nedjelje u javnost ga je pustila policija Oklahoma Sitija na zahtjev pokreta Black Lives Matter, koji već nedjeljama organizuje širom SAD zbog brutalnog policijskog ubistva Džordža Flojda.

Snimljen je kamerom koja se nalazila na tijelu jednog od trojice policajaca koji su priveli 42-godišnjeg Afroamerikanca Derika Skota, koji je u više navrata od policajaca tražio svoj lijek i govorio kako ne može disati.

“Nije me briga”, govori mu policajac Džered Tipton.

Nekoliko minuta kasnije čuje se glas drugog policajca koji govori Skotu: “Možeš da dišeš sasvim normalno.”

Skot, koji je nakon par minuta snimka prestao da bude responzivan, kasnije je proglašen mrtvim u lokalnoj bolnici. Rezultati autopsije do kojih je došao “NBC njuz” navode da je uzrok smrti urušeno plućno krilo, prenosi “Index“.

Do incidenta je došlo kad su policajci pozvani u područje južno od centra Oklahoma Sitija nešto iza 14 sati, nakon što je neko prijavio da se Afroamerikanac svađa s ljudima na ulici i maše pištoljem, rekao je kapetan Lari Vitrou iz policije Oklahoma Sitija.

Snimak prikazuje kako Skot bježi od policajca Tiptona nakon što ga je upitao je li naoružan. Kad su ga policajci bacili na pod i vezali, jedan od policajaca izvadio je pištolj iz Skotovog džepa.

Policajci oslobođeni optužbi

Kasnije se na snimku vidi kako je jedan policajac pokušao vještačkim disanjem da spasi Skota.

U autopsiji se navodi da policijsko djelovanje nije rezultiralo “fatalnim povredama” te nekoliko drugih “značajnih” faktora koji su pridonijeli Skotovoj smrti, uključujući vezivanje, nedavno korištenje metamfetamina, astmu, emfizem i bolest srca.

Istraga koju je sprovela kancelarija tužioca utvrdila je da tri policajca koja su privodila Skota nisu počinila nikakav propust, a riječi “nije me briga” šef policije u Oklahoma Sitija opisao je kao “izrečene u žaru borbe”.

“Morate shvatiti, u tom trenutku policajci su se borili s njim”, rekao je Lari Vitrou, kapetan u policiji Oklahoma Sitija.

Podsjetimo, Ameriku već nedjeljama tresu protesti zbog policijskog ubistva Džordža Flojda, koji je ubijen nakon što je u više navrata policajcu koji mu je držao nogu na vratu rekao: “Ne mogu da dišem.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh