Svijet

WHO se nada nastavku saradnje sa SAD

Dodao je da je svijet dugo profitirao od snažne saradnje s vladom i narodom SAD-a.

Tedros Adhanom Ghebreyesus - CNBC.com

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je želju za nastavkom saradnje sa SAD-om uprkos najavi američkog predsjednika Donalda Trumpa o prekidu veza s ovom agencijom Ujedinjenih nacija.

Doprinos i velikodušnost američke vlade i građana svjetskom zdravlju već decenijama su ogromni i pružili su veliku dobrobit javnom zdravlju širom svijeta. WHO želi da se ta saradnja nastavi“, rekao je Ghebreyesus na virtuelnoj konferenciji za novinare piše kineska novinska agencija “Xinhua”.

Dodao je da je svijet dugo profitirao od snažne saradnje s vladom i narodom SAD-a.

Trump je u jeku pandemije koronavirusa otkazao finansiranje WHO-a i optužio ovu organizaciju za popustljivost prema Kini, a u petak je naveo da SAD prekida veze s tom agencijom UN-a.

SAD će sredstva preusmjeriti na druge hitne i globalne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju“, rekao je Trump novinarima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh