Svijet

Japanski doktori: Maske su opasne za djecu mlađu od dvije godine

Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebalo da nose maske zato što mogu da imaju probleme sa disanjem i zbog povećanog rizika od gušenja, saopštila je danas japanska medicinska grupa u apelu roditeljima.

Djeca i zaštitne maske - UNR.edu

Pedijatrijsko udruženje Japana upozorilo je roditelje da su maske suviše rizične za najmlađe.

“Maske mogu da izazovu teškoće u disanju zato što bebe imaju uske disajne kanale”, ističe se u saopštenju i dodaje da to opterećuje njihova srca, te da maske donose i rizik od moždanog udara, prenosi “Srna”.

U saopštenju se dodaje da je do sada bilo veoma malo ozbiljnih slučajeva oboljenja od virusa među djecom i da se većina djece zarazi od članova svojih porodica, kao i da skoro da nije bilo žarišta zaraze u školama i dnevnim centrima za brigu o djeci.

Japan trenutno izlazi iz krize koju je izazvala epidemija virusa korona.

Premijer Šinzo Abe juče je ukinuo vanrednu situaciju u Tokiju i četiri preostale oblasti nakon što je broj novih infekcija opao širom zemlje, ali je upozorio da mjere mogu biti ponovo uvedene ukoliko virus ponovo počne da se širi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh