Svijet

Život joj se potpuno okrenuo: Priča Maatje Benassi koju optužuju da je u Kinu donijela koronavirus

Maatje Benassi je civilna službenica u američkoj vojsci gdje radi kao oficir za sigurnost. Mnogi je optužuju da je donijela koronavirus u Kinu. Benassi kaže da je postala žrtva “cyaber maltretiranja”.

Maatje Benass - CNN

Tvrdnje se svakodnevno objavljuju na YouTubeu, iako ona tvrdi da nikada nije bila pozitivna na koronavirus, niti imala simptome.

Benassi se našla na meti u martu, mjesecima nakon što je u Kini prijavljen prvi slučaj novog koronavirusa.

Teorija da je ona donijela virus u Kinu počela je da se širi zbog toga što je učestvovala na Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu, u oktobru prošle godine, prenosi “Faktor“.

Učestvovala je u biciklističkoj trci, tokom koje je doživjela nesreću i završila je sa slomljenim rebrom i potresom mozga.

Iako su na igrama učestvovale stotine sportista iz američke vojske, Benassi je glavna “osumnjičena”. Te optužbe preokrenule su život nje i njenog supruga Matta.

Oni kažu da je njihova kućna adresa objavljena na internetu, a da su njihovi nalozi na društvenim mrežama bili preplavljeni porukama optužbi prije nego što su ih ugasili.

– To je kao da se probudiš iz ružnog sna i dan za danom prolaziš kroz noćnu moru – kaže Benassi u u ekskluzivnom intervjuu za CNN Business što je prvi put da je javno progovorila kako su ona i suprug našli se na meti teoretičara zavjere.

Iako su društvene mreže preduzele korake za kontrolu informacija o koronavirusu na svojim platformama, to nije mnogo pomoglo bračnom paru Benassi. I njen suprug Matt je civilni službenik u Pentagonu i penzionisani oficir Zračnih snaga.

Pokušali su da izdejstvuju uklanjanje takvog sadržaja sa YouTubea i spriječe njegovo dalje širenje, ali su im advokati i policija rekli da malo toga može da bude učinjeno.

– Želim da ljudi prestanu da me uznemiravaju. To je cyber maltretiranje i izmaklo je kontroli – kaže Benassi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh