Svijet

Atina optužuje Ankaru za širenje lažnih vijesti migrantima

Zatražen hitan sastanak ministara unutrađnjih poslova zemalja EU

No image - Haber.ba

Grčka policija je suzavcem pokušala rastjerati migrante koji su jedana napali kamenjem na granici u sjevernoj regiji Evros, a zvanična Atina optužila je Ankaru da širenjem netačnih informacija potiče kretanje migranata prema Grčkoj, prvoj članici Evropske unije na njihovu putu.

– Kampanja širenja dezinformacija turskih vlasti nastavlja se. Stvarnost je ovakva: oko 10.000 ljudi spriječeno je pri pokušaju ulaska na grčki teritorij – objavilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi “Avaz“.

Grčka policija ispaljivala je suzavac kako bi rastjerala migrante koji su na njih bacali kamenje na granici u sjevernoj regiji Evros, rekli su očevici za Reuters.

Zbog priliva hiljada migranata prema Grčoj, grčki ministar Kiriakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) sazvao je hitan sastanak ministarstva vanjskih poslova i ministarstva odbrane, izvijestila je agencija AFP.

Upozorenje UN-a

UNHCR je pozvao na mir i na nekorištenje “pretjerane” sile protiv hiljada migranata koji stižu na grčko tursku granicu, nastojeći ući u Evropsku uniju.

UN-ova agencija pozvala je na “mir i na popuštanje napetosti na granici”.

– Države imaju zakonsko pravo kontrolirati svoje granice i voditi računa o neuobičajenom prilivu ljudi, no moraju se suzdržati od upotrebe pretjerane sile te moraju uspostaviti sistem koji će omogućiti podnošenje zahtjeva za azilom na legitiman način -objavio je portparol UNHCR-a, Babar Baloč (Baloch).

Grčko ministarstvo migracija objavilo je kako je grčka policija do sada spriječila 9.600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Službena Ankara je ustvrdila da je dozvolila preko 75 hiljada migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Evropskoj uniji.

Danas do 18 sati, 100.577 migranata prešlo je granicu Turske i krenulo prema Evropskoj uniji.

Taj broj nisu potvrdile ni Bugarska ni Grčka. Izvor iz grčke policije rekao je za Reuters da je preko 500 migranata stiglo na istočne egejske otoke.

Prema istom izvoru preko 300 migranata je sa sedam brodova stiglo na Lezbos, gdje su smješteni prihvatni centri za migrante protiv kojih se pobunilo lokalno stanovništvo.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je sinoć da je do tada duž 212 kilometara grčko-turske granice stiglo 13.000 ljudi.

Hitan sastanak EUž

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas (Schinas), glavni evropski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji se žele domoći Evrope.

Šinas se obratio hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, napisao je Šinas na Twitteru u zahtjevu Hrvatskoj koja predsjeda Vijećem EU.

Dodao je da se konsultira s predsjednicom EK Ursulom fon der Lejen (von der Leyen) i grčkim premijerom Kiriakos Micotakisom.

Fon der Lejen je jučer kazala kako EU zabrinuto promatra priljev migranata bez kontrole iz Turske prema njezinim istočnim granicama te da je prioritet Brisela “paziti da Grčka i Bugarska dobiju našu punu podršku. Spremni smo pružiti dodatnu podršku, posebice preko Frontexa (europske agencije graničara) na kopnenim granicama”, napisala je na Twitteru.

Ankara je objavila u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Evropsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema Erdoanu mlake reakcije NATO-a.

Grčka je bila ulazna evropska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 hiljada migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima.

Prošle sedmice mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom. Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracija Notis Mitarahi (Mittarachi) rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele “ovu navalu u našoj zemlj


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh