Svijet

Širom Kine scene kao iz horor filmova: Prizori koji govore koliko je situacija dramatična

Zbog sve većeg broj zaraženih novim tipom koronavirusa na aerodromima u Kini, ali i drugim zemljama uvedene su dodatne kontrole.

Virus - Screenshot

Putnici koji putuju ka ili u Vuhan, grad koji je u centru epidemije, prolaze detalje kontrole u strahu da bi virus mogao da se raširi, piše “Blic“.

Snimak je nastao 12. januara, na letu “Air China” CA119. Očevidac je rekao da je svim putnicima dozvoljeno da iskrcaju iz aviona, a čitav postupak provjere trajao je 10 minuta.

Koronavirusom, koji može da dovede do po život opasnog oblika upale pluća, zaraženo je više od 250 ljudi, a šestoro je preminulo. Svi stradali i većina oboljelih su u Kini, a nekoliko slučajeva zabilježeno je u Japanu, Tajlandu i Južnoj Koreji.

Scene sa aerodroma nisu jedini ‘filmski’ prizori u Kini ovih dana. Snimci koji kruže društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako se medicinski radnici brinu o oboljelima, takođe liče na scene iz naučno fantastičnih filmova. Pacijenti potpuno izolovani, a ljekari u odijelima nalik na svemirska odijela.

Sve su to mjere uvedene nakon što je potvrđeno da se virus širi sa čovjeka na čovjeka, što su potvrdili kineski zvaničnici.

Za sada oboljelih je 2017, a šest osoba je preminulo. Strahuje se da će taj broj biti veći.

Video možete pogledati OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh