Svijet

Policija u Rusiji istražuje slučaj ubistva istražiteljke naručeno preko “dark neta”

Policija u Rusiji istražuje ono što bi mogao da bude prvi zabilježeni slučaj na svijetu naručenog ubistva preko takozvanog dark neta.

Policijska istražiteljka visokog ranga Jevgenija Šiškina ubijena je ispred kuće nadomak Moskve u oktobru 2018. godine.

Pet meseci kasnije, lokalna policija saopštila je da je uhapsila dve osobe u vezi sa tim ubistvom – devetnaestogodišnjeg studenta medicine Abdulaziza Abdulazizova i sedamnaestogodišnjeg srednjoškolca, čije ime ne sme da se objavi zato što je maloletan, prenosi bbc.

Obojica su iz Sankt Peterburga.

Prodaja droge
Preliminarne detalje istrage, koja je šokirala ruske istražitelje, izvori bliski istrazi nezvanično su podelili sa BBC-jem na ruskom. Kasnije tokom godine očekuje se i pokretanje sudskog postupka, kada će dva mladića biti i krivično gonjena.

Prema dokumentima, ovaj par je dobio milion rubalja (oko 14.000 evra) da izvrši ubistvo. Prema policijskim izveštajima, ubistvo je naručio vlasnik sajta za prodaju droga na ilegalnoj onlajn trgovačkoj platformi čiji je deo poznatiji kao dark net.

Igor Bederov, koji drži kompaniju za pretraživanje interneta iz Sankt Peterburga, rekao je za BBC na ruskom da se taj sajt prevashodno koristi za kupovinu i prodaju droga.

To je samo jedan od na desetine sajtova koji čine najveću ilegalnu rusku platformu za trgovinu drogom po imenu Hidra.

Dark net je naziv za delove interneta koji nisu otvoreni za javnost. On sadrži ilegalne sajtove za trgovinu koji prodaju droge, hakuju softver, falsifikuju novac i, kako se čini da je slučaj ovde, nude usluge naručenih ubistava.

Do danas nije bilo dokazanih slučajeva da je nekog ubio ubica angažovan preko dark neta.

Plavi kit: Šta je istina o onlajn „samoubilačkom izazovu“

Pristup Dark netu često zahteva specijalizovani softver za pristup
Dokumenta u koja je BBC na ruskom imao uvid sugerišu da se čovek koji je navodno naručio ubistvo, pod pseudonimom Miguel Morales, nalazio pod istragom potpukovnice Šiškine.

Miguel Morales je ime bivšeg meksičkog narko bosa i lidera kriminalne organizacije poznate kao Los Zetas. Njegovo pravo ime nije obelodanjeno.

U avgustu 2018. godine, sedamnaestogodišnjak je navodno okačio oglas na Hidrinoj platformi tražeći posao. Mesec dana kasnije, prema policijskim dokumentima, dobio je zahtev za adresu za privatnu razmenu poruka,.

Komunikacija se tada izgleda preselila u privatne poruke, gde se navodno pričalo o detaljima naručenog ubistva.

Policijski dokument sugeriše da je sedamnaestogodišnjak podelio novac koji mu je ponuđen, navodno za sebe zadržavši 400.000 rubalja, a 600.000 rubalja prepustivši Abdulazizovu da bi izvršio ubistvo.

Njih dvojica su se upoznala igrajući košarku u Sankt Peterburgu ubrzo nakon što je Abdulazizov počeo da studira na Medicinsko-socijalnom institutu, tvrdi se u dokumentima.

Prema izveštajima, Abdulazizov je putovao oko 700 kilometara od Sankt Peterburga do Moskve uz pomoć servisa za deljenje kola.

Kremlj sumnja da Rusi nemaju novca za obuću

„Nestašni“ ministar na udaru zbog trominutnog kašnjenja

Šta se desi kada se sveštenikova žena pojavi na izboru za mis

Rep koncert
Tvrdi se da je oružje kojim je izvršeno ubistvo – modifikovani pištolj – i municiju pokupio sa „skrivenog mesta” u pošumljenom kraju u predgrađu Moskve i potom iznajmio sobu u hotelu u Krasnogorsku, blizu mesta gde je živela potpukovnica Šiškina.

Pretpostavlja se i da je sedamnaestogodišnjak poslao Abdulazizovu ime i geolokaciju žrtve preko aplikacije za poruke po imenu Telegram.

Abdulazizov je proučavao video snimke na Jutjubu učeći kako se puni oružje, tvrdi se u policijskom izveštaju.

Na dan ubistva, Abdulazizov je navodno rekao istražiteljima da je prišao potpukovnici Šiškinoj ispred njene kuće u 6.30 ujutro. Rekao je da mu se isprva zavrtelo u glavi.

Ali brzo se pribrao, rekao je, potrčao oko zadnje strane kuće da bi prišao potpukovnici Šiškinoj sleđa i pucao u nju dvaput iz neposredne blizine, tvrdi se.

Potpukovnica Šiškina preminula je nekoliko minuta kasnije na muževljevim rukama.

Ubistvo počinjeno usred bela dana dovelo je do velike policijske istrage
Čini se da je policija uspela da pronađe Abdulazizova pretražujući sve vožnje u taj kraj naručene tog jutra preko taksi aplikacija. Abdulazizov je navodno stigao do kuće potpukovnice Šiškine naručivši taksi uz pomoć mobilne telefonske aplikacije.

Nekoliko sati posle ubistva, Abdulazizov je otišao na koncert, na kom su nastupali reperi Kilstejšn i Brenan Sevidž: isprva je istražiteljima ispričao da je primarni razlog za njegovo putovanje u Moskvu bio upravo taj koncert.

BBC na ruskom proučio je fotografije sa koncerta, na kojima se vidi čovek u publici koji izgleda kao Abdulazizov.

Abdulazizovi prijatelji kažu da su šokirani da je uhapšen zbog ubistva.

„Bio je veoma osetljiv momak”, izjavio je za BBC na ruskom prijatelj koji je tražio da ostane anoniman. „Bio je i veoma ljubazan. Nikad nije uvredio nikoga. Nikad nisam čuo da se s nekim posvađao.”

Abdulazizova devojka, koja je takođe tražila da ostane anonimna, rekla je za BBC na ruskom da ne može da veruje da je uhapšen zbog ubistva.

„Na dan kad je uhapšen trebalo je da idemo u bioskop. Pitao me je šta može da mi kupi za poklon”, rekla je ona. „Ništa nije ukazivalo na to da je u bilo kakvoj nevolji.”

Potpukovnica Šiškina radila je kao policijska istražiteljka od 1991. godine. Prema napisima u medijima, istraživala je slučajeve trgovine drogom, privrednih zločina i malverzacija.

Istražitelji kažu da je dobila nekoliko pretnji u mesecima pred ubistvo i da ih je sve prijavila nadređenima.

Ali uporno je odbijala da prihvati zaštitu države, kažu oni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh