Svijet

NASA-ina nova klasa astronauta spremna za svemirske misije

Najnovija klada astronauta američke svemirske agencije NASA postala je u potpunosti spremna za nadolazeće misije u svemir.

No image - Haber.ba

Najnovija klasa astronauta nazvana je Turtles (Kornjače), a do Međunarodne svemirske stanice (ISS) bi ovi astronauti mogli putovati u novorazvijenim komercijalnim letjelicama ili bi čak mogli biti dio NASA-inog programa Artemis te se spustiti na površinu Mjeseca.

“Oni predstavljaju prvi val NASA-ine generacije Artemis astronauta. Želim to ponoviti, ovo je Artemis generacija”, izjavio je NASA-in administrator Jim Bridenstine.

Klasu Turtle čine šest žena i sedam muškaraca, dvoje je izabrala Kanadska svemirska agencija 2017. godine, dok su preostali bili NASA-in izbor.

NASA je prvobitno odabrala 12 kandidata u Turtle klasu, ali je jedan od kandidata odustao iz nepoznatih razloga. Novi astronauti su izabrani od ukupno 18.300 onih koji su aplicirali kada je NASA objavila poziv 2016. godine. Nakon dvije godine treninga, astronauti su konačno spremni za misije.

Međutim, oni bi mogli duže čekati na svoje prve zadatke jer prethodna NASA-ina klasa astronauta, koja je izabrana 2013. godine, tek sada počinje da leti. Toj klasi pripadaju astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir koje se trenutno nalaze na ISS-u. To je njihova prva misija, a već su se upisale u historiji. Koch je žena koja je imala najduži svemirski let, a njihova svemirska šetnja iz oktobra je prva koju je obavio ženski tim.

Klasu Turtles očekuju nove svemirske letjelice u budućnosti jer kompanije SpaceX i Boeing razvijaju komercijalne letjelice kojima će astronauti putovati na ISS. Cilj NASA-e je da do 2024. godine na Mjesec pošalje prvu ženu, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh