Svijet

Oglasio se i Joe Biden povodom opoziva Donalda Trumpa

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, koji je među glavnim akterima afere zbog koje je Kongres opozvao Donalda Trumpa, oglasio se na Twitteru.

Joe Biden - Epictimes.com

Predsjednik Trump je zloupotrijebio svoju moć, prekršio svoju zakletvu i izdao našu naciju. Ovo je svečani trenutak za našu zemlju. Ali u Sjedinjenim Američkim Državama niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik“, napisao je Biden na Twitteru.

Trump je optužen da je zloupotrijebio svoje ovlasti vršenjem pritiska na Ukrajinu od koje je zahtijevao da istraži njegovog političkog protivnika Joea Bidena u zamjenu za vojnu pomoć. Tačnije, Trump je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prvo podsjetio da SAD puno toga čini za Ukrajinu, a da oni ne uzvraćaju tu pomoć.

Nakon toga je tražio od Zelenskog da javno obznani da će Ukrajina pokrenuti istragu o navodno korumpiranim poslovima Bidenovog sina Huntera i njegove firme Burisma, kao i o miješanju u političke izbore 2016. godine. Prijetio je, a onda i zaustavio slanje vojne pomoći Ukrajini vrijedne 400 miliona dolara, koja im je potrebna za odbranu.

U dijelu optužnice koji se tiče ometanja rada Kongresa riječ je o ometanju istrage kada je Trump savjetovao svoje saradnike da ne učestvuju u istrazi.

Joe Biden je favorit Demokrata za predsjedničke izbore koji će biti održani naredne godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh