Svijet

Handke zbog jugoslavenskog pasoša novinara izbacio iz kuće

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke izbacio je urednika kulture Austrijske novinske agencije (APA) iz svoje kuće i prekinuo intervju nakon što ga je austrijski novinar zamolio da objasni kontroverze oko svog jugoslavenskog pasoša, prenose austrijski mediji danas.

Peter Handke - Irishtimes.com

To je već odavno razjašnjeno. To je bio pasoš koji mi je izdan kako bi mi bilo olakšano putovanje unutar zemlje – objasnio je 76-godišnji pisac prije nego što je novinara izbacio iz svoje kuće pored Pariza, gdje je intervju održan.

Sada prekidamo. Molim Vas da izađete iz kuće – rekao je Handke austrijskom novinaru te mu je na odlasku dobacio kako se nada da ga “neće vidjeti u Štokholmu” na konferenciji za novinare uoči dodjele nagrade.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tokom ratova na području bivše Jugoslavije.

Trenutno se u Austriji ispituje dodjela jugoslavenskog pasoša do koje je došlo 1999.

S obzirom na to da, prema austrijskim zakonima, posjedovanje i stranog državljanstva automatski povlači za sobom gubitak austrijskog, postavilo se pitanje je li Handke još uopće austrijski državljanin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh