Svijet

Emmanuel Macron: “Nema pobjednika u trgovinskom ratu”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je žestoko branio slobodnu trgovinu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Šangaju.

Emmanuel Macron - France24.com

Macron je govorio o potrebi bavljenja trenutnim debalansima koje donosi globalizacija, kao što su povećanje dispariteta u prihodima i izazovi povezani s globalizacijom. Kazao je da su takvi debalansi doveli do jačanja strahova od konkurencije i uvođenja protekcionističkih mjera širom svijeta, piše “Fena”.

– Šta bismo trebali učiniti u suočavanju s takvim trendom protekcionizma? – rekao je Macron u svom govoru nakon obraćanja kineskog predsjednika Xi Jingpinga na otvaranju međunarodnog sajma Expo.

– Naše trgovinske prakse ne pružaju efikasnu zaštitu za svjetsku ekonomiju. Trebamo li jednostavno odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i tarifama ili zakonu džungle? Da li je to put naprijed? Ne mislim da jeste. To nije izbor Francuske, ni Evropske unije – izjavio je francuski čelnik.

Niko nije pobjednik u trgovinskom ratu, istaknuo je Macron, dodajući da napetosti između velikih zemalja škode svjetskoj ekonomiji.

– Nadamo se da se sporazum može postići kako bi se ublažile napetosti i zaštitili interesi svih ključnih aktera, među kojima je i Evropska unija – izjavio je Macron, prenosi dpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh