Svijet

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vozovi ni autobusi, a vrvi turistima

Ako želite uživati u ovom šarmantnom gradiću, bit će vam potreban vlastiti automobil. Budući da do grada ne vozi vlak, autobusi su više iznimka nego pravilo…

Monschau - Punkufer.dnevnik.hr

Monschau, iliti na francuskom Montjoie, historijski je grad smješten u planinskom lancu Eifel, svega 2 kilometra od njemačke granice s Belgijom. Ovo je jedan od rijetkih gradova u Njemačkoj koji je ostao netaknut za vrijeme II. svjetskog rata i smatra se najljepšim gradom u regiji Rheinland. Cijeli grad živi od turizma, a vrvi hotelima, restoranima, kafićima i suvenirnicama, piše “Punkufer“.

Prvi put grad se spominje 1198. godine pod imenom Montjoie, a razvio se oko srednjovjekovnog dvorca u kojem su stolovali knezovi Julicha. Tokom svog postojanja grad je pretrpio brojna pljačkanja i razaranja, ali je ipak uspio obnoviti svoj šarm.

Ovo mjesto, smješteno na šumovitim brdima, nema nekih specifičnih sadržaja koje može ponuditi svojim gostima. Posebnim ga čine njegove uske ulice obrubljene obraslim kućama, pogled na rijeku Roer ili sama panorama na grad s obližnjih vrhova.

Srednjovjekovni je dvorac ruševan. Dijelovi bedema i mnogih obrambenih kula vidljivi su na svakom koraku, posvuda po gradu. U centru grada nalazi se “Rote Haus”, ogromna barokna vijećnica koja je pripadala lokalnoj plemićkoj porodici. Za posjetitelje je dostupno četiri od osam spratova, koji su zapravo poprilično raskošno uređeni. Soba koja se posebno ističe u cijelog vijećnici jest prva soba s lijeve strane kada se uđe u zgradu. Nema posebnog naziva ni historijskog značaja. Jedinstvena je po tome što je prepuna slika, a sve su slike bez drvenih okvira, odnosno okviri su im naslikani na zidu oko njih.

Ako želite uživati u ovom šarmantnom gradiću, bit će vam potreban vlastiti automobil. Budući da do grada ne vozi voz, autobusi su više iznimka nego pravilo. Najbliži je put autocestom E40 između Liege i Aechena. Na izlazu broj 38 skrenete za Eupen, a zatim slijedite cestu N67 koja se proteže kroz park High Fens sve do Monschaua. Ako dolazite iz smjera Kölna, onda idete cestom E29 prema Euskirchenu, iziđete na izlazu 111 i pratite cestu kroz Gemund i Schleiden.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh