Svijet

Federica Mogherini: “EU će nastaviti raditi na očuvanju iranskog nuklernog sporazuma”

Evropska unija nastavit će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom i pozdravit će svaki potez koji bi pridonio njegovim uslovima, izjavila je u petak šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Federica Mogherini - Freepressers.com

Moja uloga je da očuvam punu provedbu postojećih sporazuma. Ponavljam, ako nešto drugo može da se dogradi na njih, to bi bilo pozdravljeno od Evropske unije – izjavila je Mogherini novinarima tokom sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Helsinkiju, piše “Fena”.

Nuklearni sporazum je ugrožen otkako su se Sjedinjene Države povukle iz njega u prošloj godini i ponovo su uvele ekonomske sankcije Iranu, nastojeći da prinude Teheran da pristane na šire ustupke, uključujući i limitiranje svog programa balističkih projektila.

Nova nada u deblokiranje političkog ćorsokaka pojavila se nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao na razgovore sa zemljom domaćinom Francuskom na samitu G7 u Biarritzu u nedjelju.

Mogherini je odbila direktno odgovoriti da li Sjedinjene Države sada zahtijevaju da Iran učini više od pristanka na zahtjeve iz postojećeg sporazuma.

Naš rad je u tome da osiguramo puno povinovanje Irana njegovim obavezama iz nuklearnog sporazuma – kazala je Mogherini, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh