Svijet

UN: August će biti najtopliji mjesec u historiji mjerenja

Naš je planet u julu je globalno možda bio najtopliji u historiji u odnosu na dosad zabilježene rekorde u tome mjesecu, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u četvrtak, samo sedmicu dana nakon što je europski toplinski val srušio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

Vrućine - Blogspot

Podaci koji se temelje na prvih 29 dana u mjesecu upućuju na to da će august 2019. biti jednako topao ili možda i topliji od prethodnoga najtoplijeg augusta, zabilježenog 2016. godine, ujedno najtoplijeg mjeseca dosad.

Tada su prosječne temperature na kopnu i na moru bile za 0,87 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka mjerenih tijekom 20. stoljeća, podaci su WMO-a i Nacionalne atmosferske i oceanografske službe SAD-a ( NOAA).Prošli je mjesec Svjetska meteorološka organizacija izvijestila da je juni 2019. bio najtopliji mjesec u historiji, a 2019. bi mogla postati jednom od najtoplijih godina dosad, odnosno od početka vođenja evidencije 1880. godine.

– Nisu nam nepoznata vrlo vruća ljeta, no ovo nije ljeto naše mladosti. Ovo nije ljeto vaših djedova i baka – rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

– Samo ove godine zatekli su nas temperaturni rekordi koji su srušeni od New Delhija preko Anchoragea, Pariza, Santiaga, Adelaidea do Arktičkog kruga – rekao je Guterres.

Dodao je da ako sada ne poduzmemo odgovarajuće mjere kada su posrijedi klimatske promjene, pokazat će se da su ovakve ekstremne vremenske prilike tek vrh ledenog brijega.WMO u saopćenju navodi da su neuobičajeno visoke temperature posljednjih sedmica zahvatile brojne europske zemlje, uključujući Belgiju, Njemačku, Luksemburg, Nizozemsku i Veliku Britaniju.

U svima je postavljen novi neslavni nacionalni rekord kada je riječ o visokim temperaturama, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh