Svijet

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres: Svijet ostaje bez kočnice za nuklearni rat

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija između nuklearnih sila upozorivši da će, istekom važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF) u peta, svijet ostati bez kočnice za nuklearni rat koja je od neprocjenjive vrijednosti.

Antionio Guterres- Time

“Ovo će vjerovatno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balistički projektili”, rekao je Guterres novinarima, dodavši da snažno ohrabruje Sjedinjene Američke Države i Rusiju da produže važenje takozvanog “Novi START” sporazuma da bi osigurali stabilnost, prenosi “Klix“.

Sporazum INF, nastao u vrijeme Hladnog rata, zabranjuje rakete s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara i postavljanje lansirnih rampi.

Zvaničnici SAD-a su početkom februara najavili da će se povući iz sporazuma 2. augusta, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uvjeta. Od sporazuma u julu odustala i Rusija.

Guterres je naveo da ga “muče” rastuće ekonomske tenzije između SAD-a i Kine, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka – svakog sa vlastitom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, vlastitim internetom i strategijom za vještačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh