Svijet

Iran poručio da će zaplijeniti britanski naftni tanker ako ne bude oslobođen njihov

Iranski zvaničnici su rekli da bi trebalo zaplijeniti britanski naftni tanker ako ne bude pušten zapljenjeni iranski brod.

iranski tanker- slobodnaevropa

Britanski marinci pomogli su zvaničnicima u Gibraltaru da zauzmu tanker Grace 1 u četvrtak, nakon što je osumnjičen da je prevozio naftu iz Irana u Siriju, kršeći sankcije Evropske unije. Sud u Gibraltaru je presudio da se brod može zadržati još 14 dana, prenosi “Klix“.

Iran je kasnije pozvao britanskog ambasadora u Teheranu da poduzme konkretne poteze kako bi se riješio ovaj spor kojeg oni nazivaju vrstom piratstva.

Također, Mohsen Rezaei, savjetnik ajatolaha Khameneija, je rekao da će Iran reagirati na nasilne akcije i to bez oklijevanja.

“Ukoliko Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, dužnost je vlasti da zaplijeni britanski naftni tanker”, napisao je Rezaei na Twitteru.

Podsjećamo da je iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo početnu zapljenu broda kao nezakonitu i optužilo je Veliku Britaniju da djeluje po nalogu SAD-a. Također, reagirali su i iz Velike Britanije kazavši da su tvrdnje o piratstvu potpune besmislice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh