Svijet

Doživotne kazne zatvora za krijumčare migranata

Mađarski sud danas je pravomoćno osudio na doživotne kazne zatvora četvero krijumčara ljudima, odgovornim za smrt 71 migranta, čija su tijela pronađena u kamionu ostavljenom na autoputu u Austriji u avgustu 2015. godine.

Sudski čekić - N24.ba

Sudija Erik Mezolaki izjavio je da trojica krijumčara neće imati mogućnost uslovnog otpusta, dok će četvrti odslužiti minimum 30 godina zatvorske kazne. Osuđeni su Afganistanac, koji je predvodio tu grupu, i troje Bugara, piše “Avaz“.

Oni su proglašeni krivima za organizirano krijumčarenje ljudima i ubistvo bez predumišljaja pošto nisu zaustavili kamion i otvorili vrata da bi ušao zrak. Kako je ranije tokom suđenja rekao sudija, migranti su udarali u vrata i vikali, pokušavajući da privuku pažnju vozača.

Tada se ugušilo 59 muškaraca, osam žena i četvero djece iz Sirije, Iraka i Afganistana. Slučaj je šokirao Evropu koja se borila sa velikim prilivom migranata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh