Svijet

KINA UPOZORAVA SVOJE GRAĐANE: “Amerika je zla, ne idite tamo… Oni su neprijatelji svijeta”

Posljednja poruka koju su kineske vlasti uputile naciji ukratko glasi – SAD su zle, nemojte da idete tamo.

No image - Haber.ba

Proteklih dana, kineska vlada je uputila dva nova putna upozorenja za građane koji su se uputili u SAD, dok su državni mediji povećali svoju žustru antiameričku retoriku. To je pokazalo da Kine ne namjerava da položi oružje u produženom trgovinskom ratu dvije najveće svjetske ekonomije, koji je eskalirao prošlog mjeseca uzajamnim povećanjem carina na robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo kulture i turizma je u utorak upozorilo svoje građane na opasnost od putovanja u SAD, navodeći nedavne slučajeve pljački, pucnjava i krađa.

Istog dana, ministarstvo vanjskih poslova zemlje i kineska ambasada u SAD izdali su sigurnosno upozorenje za građane, navodeći “ponovljena uznemiravanja” kineskih državljana u SAD od strane policijskih službenika.

Oba upozorenja savjetovala su Kineze da “obrate pažnju na svoju bezbjednost” u SAD i došla su odmah nakon što je ministarstvo obrazovanja upotorilo kineske akademce na opasnost od studiranja u americi zbog “sve večeg broja problema sa vizama”.

U međuvremenu, vladajuća Komunistička partija pokrenula je propagandnu kampanju za trgovinski rat, šireći putem državnih medija retoriku o američkom “trgovinskom zlostavljanju” i “hegemoniji”, piše “CNN”.

U glavnom članku objavljenom u utorak u stranačkom glasniku Narodni dnevnik, SAD su označene kao “neprijatelj svijeta”.

Dok su u svojim anti-američkim člancima citirali sve, od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, do filozofa iz 18. vijeka Adama Smita, državni mediji su počeli da spominju vrlo specifičnu i krvavu bitku između američkih i kineskih snaga iz Korejskog rata.

Malo poznata na zapadu, bitka kod Trajangl hila iz 1952. godine, decenijama je slavljena u Kini kao prekretnica u ratu kada su “izdržljivost i žrtvovanje” kineskih vojnika doveli do poraza Amerikanaca, piše “Blic“.

Iako se još vodi spor o broju žrtava, obje strane su pretrpile velike gubitke nakon 40 dana intenzivnih borbi. Međutim, u kineskim udžbenicima i filmovima, kineski vojnici su se pojavili kao neosporni pobjednici.

Kineski državni mediji su u ponedjeljak počeli da tvrde da jedan, decenijama star, film o ovoj bitki ponovo dobija sve veću popularnost, a internetom je počeo da kruži video-intervju sa veteranom borbe, koji ju je nazvao “okosnocom nove Kine”.

Državna televizija “CCTV” ponovo emituje i staru dokumentarnu seriju pod nazivom “Veliki rat protiv SAD i pomoć Sjevernoj Koreji”, koja obiluje historijskim snimcima i patriotskom naracijom.

Mnogu su, međutim, skeptični da će pekinška čvrsta medijska strategija donijeti pozitivne rezultate.

“Da li kineska strana zaista misli da sve jača propaganda neće dodatno uznemiriti Trumpovu administraciju i smanjiti šanse za povratak pregovorima?”, upitao je juče svoje čitatelje Bill Bishop, izdavač kineskog online biltena “Sinocism”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh