Svijet

SAD vjeruju da Rusija izvodi nuklearne probe niskog intenziteta

Sjedinjene Države vjeruju kako je moguće da Rusija izvodi nuklearne probe niskog intenziteta, kršeći moratorij na takve testove, izjavio je u srijedu čelnik vojne obavještajne agencije SAD-a.

Robert P. Ashley - Kyiv Post

– Sjedinjene Države vjeruju da se Rusija vjerovatno ne povinuje moratoriju na nuklearne probe – izjavio je general pukovnik Robert P. Ashley na forumu o kontroli naoružanja u Hudson institutu, piše “Fena”.

Dogovoren u 1990-im godinama, Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih proba (CTBT), uživa široku globalnu podršku, ali ga mora ratificirati još osam država koje posjeduju nuklearnu tehnologiju – među kojima su Izrael, Iran, Egipat i Sjedinjene Države – kako bi stupio na snagu.

Rusija je ratificirala sporazum u 2.000.godini.

– Vjerujemo da oni imaju kapacitete da izvode nuklearne probe niskog intenziteta koje premašuju nulte limite uspostavljene u CTBT-u – izjavio je general Ashley, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh