Svijet

Prva država u Aziji ozvaničila istospolne brakove

Tajvanski parlament danas je prvi u Aziji legalizovao istospolne brakove.

No image - Haber.ba

Tajvanski Ustavni sud je 2017. godine donio odluku da istospolni parovi imaju pravo da se zakonski vjenčaju, a ta odluka je konačno ozvaničena izglasavanjem u parlamentu.

Kako podsjeća “BBC”, Ustavni sud je parlamentu dao rok od dvije godine da počne primjenu odluke o istospolnim brakovima, a krajnji rok je bio 24. maj.

Stotine boraca za prava homose*sualaca okupile su se ispred zgrade u glavnom gradu Tajpeju da sačekaju donošenje odluke u parlamentu. Poslanici su raspravljali o tri različita zakona o legalizaciji istospolnih zajednica, a usvojen je najnapredniji, prenosi “Tanjug”.

Ostala dva zakona koje su podnijeli konzervativci, odnose se na “partnerstva kao istospolne porodične odnose” ili “istospolne zajednice”, a ne brakove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh