Svijet

Preminula nakon što je na odmoru pomogla psu

Mlada Norvežanka Birgitte Kallestad (24) nije ni slutila da bi njezin odmor na Filipinima mogao završiti kobno.

Birgitte Kallestad - Facebook

S prijateljima se zaputila na daleko otočje i odsjela u nekom od brojnih hotelu. Za vrijeme šetnje s prijateljima pronašla je psa lutalicu na ulici, kojega su poveli sa sobom u hotel. Pas ju je, međutim, ugrizao, a pretpostavlja se i zarazio bjesnoćom, prenosi “Jutarnji“.

Razboljela su odmah po povratku u Norvešku, a u ponedjeljak je preminula u bolnici u kojoj je bila zaposlena.

To je prva smrt u Norveškoj povezana s bjesnoćom u čak 200 godina.

Naša draga Birgitte jako je voljela životinje. Strahujemo da bi se isto moglo dogoditi i drugima koji imaju veliko srce poput nje“, saopštila je njezina porodica.

Bjesnoća je izlječiva bolest, ali ako se ne liječi, kod ljudi može uzrokovati infekciju mozga i živčanog sistema opasnu po život.

Ta bolest odnosi hiljade života svake godine, uglavnom u Aziji i Africi.

Iako cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno za norveške državljane koji putuju na Filipine, porodica tragično preminule Norvežanka sada poziva na izmjene zakona.

Voljeli bismo kada bi smrt našega zlata poslužila za spašavanje života drugih ljudi“, poručuje porodica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh