Svijet

Poništeni izbori u Istanbulu, naređeno novo glasanje

Turska izborna komisija, na zahtjev vladajuće stranke AKP, poništila je izbore za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje glasanja.

Istanbul - Bosphoruscruise.com

Podsjećamo da je kandidat turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu proglašen sredinom aprila za gradonačelnika Istanbula nakon što je zvanično okončano prebrojavanje glasova.

Međutim, vodeća AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nedugo zatim je podnijela žalbu za poništenje i ponovno održavanje izbora u Istanbulu, a danas je i ozvaničeno kako će se ponoviti glasanje, piše “Klix“.

Gubitak Istanbula teško je pao AKP-u. Pored toga, Erdogan je izgubio Ankaru i neke druge važne urbane centre. Svjetski analizičari procijenili su kako su lokalni izbori u turskoj održani u aprilu bili referendum o Erdoganovoj vladavini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh