Svijet

Jezivo otkriće na dnu jezera: Policija izvukla kofere iz vode, u jednom pronašli komad betona i ostatke žene

Kiparska policija pronašla je na dnu jezera pored Nikozije dva kofera. U jednom su otkrili ostatke žene koja je bačena u vodu sa komadom betona.

Kiparska policija - Screenshot/YouTube

Kiparska policija veruje da je riječ o tijelu jedne od žrtava kiparskog oficira Nikosa Metaksisa. Ranije je oficir Nikos Metaksis priznao da je ubio sedam strankinja, koje su u toku ljetnje sezone došle da rade na Kipar.

Drugi kofer još nije izvađen, a ronioci tragaju i za trećim. Metaksis, koji je u međuvremenu uhapšen, je na saslušanju priznao da je tijela tri žrtve spakovao u torbe i bacio ih u vještačko jezero na području napuštenog rudnika uglja nedaleko od Nikozije.

Policija ga je prvo sumnjičila za dva ubistva , a tokom ispitivanja tridesetpetogodišnji oficir priznao je ubistvo pet žena i dvije djevojčice.

Vlasti, međutim, sada sumnjaju da bi broj njegovih žrtava mogao da dostigne jezivu brojku od čak 30 žena. Do sada su pronađena četiri tijela, ali se traga i za ostalim.

– Poslije mnogo problema iz jezera smo uspjeli da izvučemo kofer u kojem smo pronašli tijelo žene i blok cementa – rekao je Neofitos Sailos, šef Odjeljenja za kriminalističku istragu.

Prvu žrtvu su prije dvije sedmice u nekadašnjem rudniku pronašli turisti.

Pretpostavlja se da je riječ o majci i kćerki iz Rumunije koje su nestale u septembru 2016. godine, a posljednje žrtve s Filipina nestale su u avgustu 2018.

Policija je već ranije potvrdila da je penzionisani oficir priznao da je ubio Meri Rouz Tibursio (38) i Arijan Palanas Lozano (28).

Policija je pretražila poplavljeni rudnik u potrazi za nestalom Sijerom (6), kćerkom ubijene Meri Rouz.

Ubistvo treće žrtve, takođe filipinskog porijekla, Marikar Valdez Arkiola (31) koja je nestala krajem 2017. godine, osumnjičeni je prvo negirao, ali je kasnije ipak priznao kada je svjedok rekao da je Nikos u mobilnom imao njene fotografije i privremene dozvole za boravak.

Poslije toga Metaksas je istražioce odveo do vojnog strelišta, udaljenog oko 14 kilometara od rudarskog okna.

Tamo je policija pronašla još jedno tijelo, zasad neidentifikovano, žene nepalskog ili indijskog porijekla. Poslije priznanja ostalih ubistava krenula je intenzivna potraga i za ostalim žrtvama.

Policija vjeruje da će tu pronaći tijela Rumunke Livie Florentine Bunea i njene osmogodišnje kćerke Elene, a u potrazi su i za šestogodišnjom kćerkom Meri Rouz. Istražioci pokušavaju da utvrde ima li još žrtava, a na Kipar treba da stignu i stručnjaci iz Velike Britanije.

Osim Tibursio, Lozano i Arkiole, spominju se sedamnaestogodišnja Mona Džabiri iz Somalije, koja je posljednji put viđena 25. januara u Larnaci, Britanka Valeri Pots (72) nestala u Pafosu i šesnaestogodišnja Janitka Dineva iz Bugarske koja je nestala u junu prošle godine.

Policija tvrdi da je Metaksas sa žrtvama stupio u kontakt preko online stranice za upoznavanje, a saoštili su i da je osumnjičeni priznao da je jednu od žrtava zadavio poslije se*sa s njom. Lokalni mediji navode imena i ostalih nestalih žena, među kojima su i moguće žrtve Metaksasa, prenosi “Srbija danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh