Svijet

Brazil odustao od premještanja ambasade u Jerusalem

Ministarstvo vanjskih poslova u Brasiliji objavilo je da će u Jerusalemu otvoriti ‘poslovnu kancelariju’.

No image - Haber.ba

Ministarstvo vanjskih poslova Brazila najavilo je danas da će otvoriti „poslovnu kancelariju“ u Jerusalemu i tako odstupilo od obećanja brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da će premjestiti ambasadu svoje zemlje u ovaj grad, čiji istočni dio Palestinci smatraju prijestolnicom svoje buduće države, piše “Al Jazeera“.

„Brazil je odlučio da otvori kancelariju u Jerusalimu da promoviše trgovinu, investicije, tehnologiju i inovacije kao dio svoje ambasade u Izraelu“, navedeno je u saopštenju ministarstva u Brasiliji, prenosi agencija Beta.

Saopštenje se poklopilo s prvim danom posjete Bolsonara Izraelu, samo devet dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Predsjednik Brazila sastao se u Jerusalemu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, s kojim je potpisao više bilateralnih sporazuma.

Samo Gvatemala slijedila SAD
Otkako je ambasada SAD-a premeštena u Jerusalem u maju prošle godine, samo je Gvatemala slijedila taj potez.

Paragvaj je premjestio ambasadu, pa se poslije predomislio.

Uprkos Netanyahuovim naporima, Evropska unija ostaje ujedinjena u stavu da status Jerusalema treba riješiti za pregovaračkim stolom.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh