Svijet

Da li je falični “Boing 737 Max 8” kriv za nesreću? Kinezi i Etiopljani izgleda misle da jeste

Avijacijske vlasti i kompanije iz nekoliko zemalja povlače avione iz upotrebe dok se ne utvrde uzroci dve nesreće, očekuje se reakcija i ostalih

Pad aviona - Twitter

Kompanija Ethiopian Airlines pridružila se Kini, Kajmanskim Ostrvima i pojedinim avio-kompanijama u Indoneziji, koji su suspendovali upotrebu aviona Boeing 737 Max 8 nakon nesreće u kojoj je stradalo svih 157 putnika i članova posade, piše “Nedeljnik“.

Ovo je druga tragedija istog tipa aviona, nakon što je u oktobru pala i letelica kompanija Lion Air nadomak Džakarte u Indoneziji, kada je poginulo 189 ljudi.

“Iako i dalje ne znamo uzrok nesreće, odlučili smo da prizemljimo ovu flotu u znak predostrožnosti”, navela je etiopska avio-kompanija, najveća u Africi. Oni su ranije rekli da je pilot bio jedan od najboljih koje su imali.

Kinesko civilno vazduhoplovstvo već je prizemljilo sve Boinge 737, tip Max 8, u čitavoj zemlji.

Regulatorno telo navelo je da je ova odluka “na liniji sa našim principom nulte tolerancije za ugroženu bezbednost i striktne kontrole bezbednosnih rizika”. CAAC je kazala da će kontaktirati i američke vlasti pre nego što dozvoli “boinzima” da ponovo uzlete.

U Kini trenutno ima oko 60 ovih tipova letelica, preneo je Bloomberg.

U Britaniji ih najviše, 32 primerka, poseduje turistički operator Tui Airways. Oni su rekli da zasad neće učiniti ništa slično.

U nedelju je zvaničnik indonežanske institucije ombudsmana i ekspert za avijaciju Alvin Laj rekao Džakarta postu da bi indonežanske vlasti morale da prizemlje sve avione ovog tipa.

Povodom tragedije, oglasila se i kompanija Boing, proizvođač aviona.

Tamo navode da su “duboko tužni” zbog smrti svih 157 ljudi na letu ET 302 kompanije “Ethiopian Airlines”. Kako se navodi u saopštenju, kompanija će pružiti i tehničku pomoć kako bi saznali zašto se avion srušio.

Avion “boing 737 MAX” “Etiopijan erlajnsa” bio je popuno nov, a letelica je bila svega četiri meseca u operativnoj upotrebi, prenose mediji.

Avion Ethiopian Airlinesa srušio se u nedelju neposredno po poletanju iz Adis Abebe ka Najrobiju.

Među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh