Svijet

Satelitske snimke: Sjeverna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa

Prema najnovijim satelitskim snimkama, čini se da Sjeverna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa kojeg je obećala demontirati, kažu analitičari, a prenosi “BBC”.

No image - Haber.ba

Fotografije su snimljene samo dva dana nakon što su čelnici SAD-a i Sjeverne Koreje okončali pregovore bez dogovora o denuklearizaciji.

S područja Tongchang-ri, do sada su se lansirali samo sateliti, ono nikad nije korišteno za lansiranje balističkih raketa.

Rastavljanje baze započeto je prošle godine, ali je stalo kada su krenuli pregovori između Trumpa i Kim Jong-una. Sam čin demontaže, shvaćao se kao korak prema izgradnji povjerenja između dvije vlade.

Međutim, satelitske snimke pokazuju kako se stvari razvijaju u suprotnom smjeru, odnosno da se vidi značajan napredak u obnovi objekata na lansirnom području Sohae u Tongchang-riju. Sohae je od 2012. godine glavno lansirno mjesto za satelite, koje se ponekad koristilo i za testiranje rada motora projektila, ali nikad za lansiranje balističkih raketa, piše “Index“.

“Radi se o značajnoj razlici”, rekla je Jenny Town, urednica 38 North, mrežne stranice koja se bavi političkom analizom zbivanja u Sjevernoj Koreji.

“Vrlo je vjerovatno da Sjeverna Koreja ovu obnovu ne doživljavaju kao aktivnost u svom raketnom programu, već kao rad na civilnom svemirskom projektu“, dodala je.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh