Svijet

BRAT I SESTRA BOLUJU OD RIJETKE BOLESTI: “RUGAJU NAM SE U ŠKOLI, NA ULICI NAS SVI GLEDAJU”

Većina pacijenata umre do 12. godine

brat i sestra-bolest-Fokus.ba

Brat i sestra se bore sa rijetkim poremećajem nazvanim “bolest Benjamina Buttona”, piše “Daily mail“.

Michiel (20) i Amber (12) Vandeweert iz belgijskog Diepenbeeka, pate od genetskog poremećaja zvanog progerija, zbog kojeg stare osam do deset puta brže nego obični čovjek.

Radi se o izuzetno rijetkom poremećaju, od kojeg pati jedan čovjek u osam miliona. To čini brata i sestru Vandeweert dva od ukupno 155 poznatih slučajeva u svijetu.

Većina pacijenata umre do 12. godine, a i brat i sestra već imaju problema sa kostima, zubima i opadanjem kose.

Ipak, ne posustaju, Michiel želi voziti kartinge, dok Amber želi biti plesačica.

Žele i postati najstariji živući ljudi koji boluju od progerije, a rekord do sada bio je pacijent koji je doživio 26. godinu.

Michiel je visok samo metar i 20 centimetara, a dijagnosticiran je sa samo osam mjeseci.

Kako kaže njegov otac, promjene su se počele dešavati kad je napunio pet godina, gubio je kosu, nisu mu rasli zubi, niti je dobijao na kilaži. Bio je to veliki šok za cijelu porodicu.

Nakon preispitivanja, odlučili su dobiti još jedno dijete.

Nakon samo sedam sedmica od rođenja, i Amber je postavljena ista dijagnoza.

Iako su podvrgnuti izrugivanju i čudnim pogledima, brat i sestra čuvaju leđa jedno drugom.

“Najbolja smo podrška jedno drugom. Najbolje znamo kako nam je, bolje nego bilo ko drugi. Čuvamo jedno drugo”, kaže Michiel.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh