Svijet

SAD ulažu u raketni odbrambeni sistem u svemiru

Predsjednik Donald Trump predstavio je dugo očekivanu Strategiju raketne odbrane u kojoj se navodi da će Pentagon uložiti više novca u raketni odbrambeni sistem u svemiru.

SAD ulažu u raketni odbrambeni sistem u svemiru - VOA

Ova strategija trebalo je da bude objavljena još 2017, ali se, kažu stručnjaci, često mijenjala u skladu sa prijetnjama Sjeverne Koreje, Irana, Rusije i Kine. Trump je strategiju predstavio u momentu kad se pregovara o potencijalnom novom samitu sa Kim Džong Unom, piše “Glas Amerike“.

Predsjednik Trump tvrdi da je je cilj nove odbrambene strategije SAD jednostavan: da detektuju i unište svaku raketu koja im prijeti.

Želimo da zaštitimo svaki grad u Americi. Uložit ćemo novac u nove tehnologije, ne samo u postojeće sisteme. Moj novi prijedlog budžeta predviđa veća ulaganja u raketni odbrambeni sistem u svemiru.

Ovom tehnologijom bi rakete mogle da budu detektovane i obarane u svemiru. Ideja je inače potekla od inicijative “Ratova zvijezda” koju je predložio Ronald Regan 1980ih.

Predsjednik Trump ističe da i saveznici SAD treba da snose dio troškova.

Naši saveznici moraju da preuzmu dio finansijskog tereta. Bićemo uz NATO 100 psoto, ali i drugi moraju da doprinesu“.

Vršilac dužnosti sekretara odbrane Patrick Sanahan kaže da su rakete iz Sjeverne Koreje i Irana “velika briga” za cijeli svijet.

Poručujemo našim konkurentima da vidimo šta rade i da ćemo nešto preduzeti“, kaže Sanahan.

Šta još predviđa nova strategija?

Predviđa da se od raketnih napada zaštite i cijela teritorija SAD kao i američke snage u inostranstvu.

Već je objavljeno da će na Aljasci biti postavljeno 20 novih presretača raketa do 2023.

Ovi presretači će biti postavljeni zbog prijetnji iz Sjeverne Koreje i Irana.

SAD će nastaviti da se oslanjaju na strategiju odvraćanja od nuklearnog napada, uglavnom da bi se zaštitile od prijetnji Rusije i Kine.

Strategija takođe poziva na širenje i modernizaciju odbrambenih raketnih sistema u regionu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh