Svijet

Parlament odbacio sporazum Therese May o Brexitu, slijedi kriza

Zastupnički dom Parlamenta Velike Britanije glasao je protiv prijedloga Therese May za izalazak iz Evropske unije, piše BBC.

Theresa May - Twitter

Naime, protiv plana Therese May je bilo 432 zastupnika, dok je plan podržan sa samo 202 glasa. Dakle, razlika iznosi čak 230 glasova, što predstavlja svojevrstan historijski poraz politike Therese May kada je riječ o Brexitu.

Neposredno nakon glasanja, premijerka Velike Britanije je kazala kako sada ima jasnu sliku šta Parlament ne želi, ali je također istakla kako ostaje nejasno koje su mu želje u vezi s Brexitom.

Prema analizama utjecajnih političkih analitičara, Velika Britanija će se od večerašnjeg glasanja naći u nekoj vrsti političkog limba uz vrlo neizvjesnu budućnost.

Isto tako, lider opozicije Jeremy Corbyn je na večerašnjem zasjedanju Parlamenta zatražio glasanje o nepovjerenju tamošnjoj vladi, ali je May rekla kako se ta tačka na dnevnom redu može naći tek sutra.

“Ovo je potpuni debakl za sadašnju vladu”, istakao je Corbyn.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh