Svijet

Trump: “Bez zida biće mnogo mrtvih”

Američki predsjednik Donald Trump branio je u McAllenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, zbog kog je blokirana vlada SAD.

Donald Trump - CNN.com

“To je pitanje zdravog razuma. Njima treba prepreka, njima treba zid. Bez toga biće samo problema. I mnogo mrtvih”, rekao je Trump dodavši kako “nema ničega boljeg od zida”, prenosi “Index“.

Američki predsjednik zatim je ponovo zaprijetio da će proglasiti vanredno stanje kako bi obezbijedio finansijska sredstva za zid na granici SAD i Meksika, bez odobrenja Kongresa. “Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje”, rekao je Trump novinarima.

Predsjednik SAD je poručio da ukoliko Kongres ne odobri finansijska sredstva za izgradnju zida, on će “vjerovatno, skoro bih rekao definitivno” proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao poslanike.

Trump odbija da potpiše zakon za finansiranje i ponovo otvaranje vlade ukoliko on ne uključuje 5,7 milijardi dolara za postavljanje fizičke barijere duž granice SAD i Meksika.

Djelimična blokada rada vlade traje već 21 dan, zbog čega oko 80.000 federalnih službenika ne prima platu, podsjeća BBC. Zbog delimične blokade rada vlade SAD, američki predsjednik otkazao je i učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, gde je prvobitno planirao da putuje kasnije ovog mjeseca.

Ako se do nedjelje ne pronađe kompromis, ova blokada američke vlade nadmašiće onu iz vremena Billa Clintona 1995./96. koja je trajala 21 dan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh